Octavian STIREANU publica pe Amos News articolul "Supozitia numita Boc", pe care il puteti citi in continuare.
Ramane de pomina atitudinea lui Emil Boc la debutul starii de tensiune publica din aceste zile, generata de fiscalizarea drepturilor de autor. Apelat de jurnalisti, cu insistenta, in tot cursul zilei de miercuri, peste tot pe unde a fost prins, despre haosul provocat la ghiseele unde trebuia platite noile taxe inventate de Guvern, premierul Emil Boc a dat cu o sfidatoare incapatanare acelasi raspuns: cozile si aglomeratia de la ghisee sunt "o supozitie", doar "o afirmatie", "nu exista informatii ca exista cozi" si altele asemenea.
Daca era vorba de cine stie ce situatie ocazionala si trecatoare, ivita la prima ora, lipsa de informare a primului ministru ar fi fost de acceptat. Dar in timp ce, o zi intreaga, cozile se tot amplificau pe la toate ghiseele fiscului, televiziunile vuiau numai cu transmisii in direct despre acest haos, iar tensiunea sociala de pe la casele de asigurari devenise preocupanta pentru toata lumea, domnul Premier afirma intr-una ca totul este ..."o supozitie!".
Situatia creata a exasperat pe absolut toata lumea, cu exceptia guvernantilor, care au ramas senini si imperturbabili, cazuti parca dintr-o data in butoiul cu admiratie pentru noua lor aberatie legislativa. Ba chiar pareau uimiti ca li se arata verde-n fata o realitate pe care o contestau cu nerusinare in fata evidentei. E de rasu-plansu cum tot facea pe miratul si nestiutorul dom’ ministru Seitan, inclusiv atunci cand i s-au aratat imagini filmate cu tot ce se petrecea pe la cozile institutiilor din subordinea sa.
Tabloul efectelor generate de aceasta noua aberatie fiscala a regimului Basescu-Boc reuneste mania celor in cauza, creatorii din toate domeniile, platiti prin drepturi de autor, cu dezinteresul si resemnarea functionarilor de dincolo de ghiseu, tot mai putini si tot mai prost platiti. Nemultumirea este generalizata, iar uimirea provocata de o astfel de decizie este totala. Intr-un limbaj popular, s-ar putea spune ca guvernantii au intrat in ceasul mortii.
Am putea crede ca aceasta noua escaladare a fiscalizarii a pus capac la toate, dar imaginatia nociva a actualei puteri politice s-a dovedit fara limite, astfel incat ne-am amagi daca am spera ca mai rau de atat nu se poate!. Asa am zis de multe ori in ultimii ani, dar iata ca, ba se poate!
Si pentru ca un abuz atrage intotdeauna altul si un rau nu vine niciodata singur, fiscalizarea drepturilor de autor a developat si un anumit stil de a "guverna", ce reprezinta mari riscuri la adresa democratiei. Este vorba de nonsalanta cu care acelasi necajit dom’ ministru Seitan a afirmat ca, pentru a rezolva situatia creata la ghisee, va da dumnealui "o circulara" prin care ar urma, de fapt, sa modifice legea privind termenele si modalitatile de plata a acestor taxe!
Daca s-a ajuns ca o lege si o hotarare de Guvern sa se poata modifica printr-o "circulara" de ministru, ne putem imagina care este nivelul de competenta al acestor guvernanti si, mai ales, ce poarta uriasa spre abuzuri se deschide in politica actualei guvernari! In logica aceasta, maine-poimane ne putem astepta ca si alte "circulare", ale altor ministri, sa schimbe aplicarea in practica a cine stie caror legi!
Dincolo de haosul generat de aplicarea in practica a legii, impozitarea drepturilor de autor si a persoanelor fizice autorizate ascunde un grav viciu de fond. Acesta consta in faptul ca statul pretinde niste contributii banesti pentru servicii pe care nu le ofera. De pilda, scriitorul, pictorul sau compozitorul este obligat sa contribuie la fondul de somaj cu o cota parte din drepturile sale de autor, dar statul nu-i va acorda ajutor de somaj in perioadele cand acelasi creator contribuabil nu are de lucru. Similar in cazul contributiilor pentru pensii: celor platiti din drepturi de autor nu li se va lua in calcul la pensie contributia pe care sunt obligati s-o plateasca din drepturile lor de autor.
Toate aceste lucruri consolideaza convingerea ca Romania nu are un Prim-ministru propriu-zis. Are doar "o supozitie" de Prim-ministru! Intruchipata de chiar prim-ministrul de pe hartie al acestei tari.