Un analist Inpolitic afirma ca Opozitia a incasat doua lovituri in plex, care ar trebui sa o puna serios pe ganduri. La jumatatea mandatului, partidul de guvernamint (PD-L) nu da mari semne ca ar fi afectat de erodare politica, dovadacele doua victorii: de la primaria Ramnicu-Valcea si din colegiul 19, Bucuresti, ultima chiar pe terenul adversarului, adica la Popescu-Piedone in sector.
Teodora Trandafir, "promotoarea manelistilor" sau "circareasa", cum i s-a spus, peiorativ, si-a zdrobit contracandidata in alegeri, castigand cu aproape 10 procente avans. In cifre absolute, diferenta este derizorie. Dar in plan relativ, victoria lui Teo aduce inca un transfer de parlamentar de la opozitie catre putere, pentru ca fotoliul cucerit apartinuse deputatei PC Daniela Popa.
In plus, Teo a castigat in fata unei coalitii de 3 partide, dintre care doua importante, PSD si PNL, (PC nu este in realitate partid, a intrat in Parlament de fiecare data remorcat de PSD).
Si mai important, Teo a castigat chiar intr-un sector dominat autoritar de un primar al opozitiei, Cristian Popescu-Piedone. Sigur, s-a vazut clar ca acesta nu s-a implicat in campania Lilianei Minca, dar asta e tot o problema a opozitiei, la urma-urmei.
In fine, mai trebuie spus ca greii PD-L nu s-au implicat, nici ei, in campania lui Teo, singurul care a sustinut-o constant fiind Cristian Preda.
Opozitia a pierdut si primaria Ramnicu Valcea, in favoarea aceluiasi PD-L. Situatia inregistrata nu e de bun augur pentru Opozitie, la jumatatea mandatului 2008-2012, rezulatele aratand ca puterea e mai inventiva si mai competitiva, electoral, decat toata opozitia la un loc. Chiar daca mijloacele PD-L sunt imprumutate din arsenalul securistic.
Candidata Opozitiei a obtinut mai putin de 7.000 de voturi, ceea ce ridica mari semne de intrebare fie asupra numarului real de membri de partid din Bucuresti ai PC, PSD si PNL, fie asupra capacitatii de mobilizare a acestora. Asta, pentru ca numai organizatia lui Vanghelie sustine ca ar avea peste 200.000 de membri, la care se adauga, sa zicem, membrii familiilor acestora, ceea ce inseamna peste 50.000 de voturi social-democrate in fiecare sector. Daca formatiunile amintite nu reusesc sa scoata la vot nici macar activul de partid, inseamna ca exista o mare problema, care ar trebui analizata urgent la nivelul conducerilor respective.