Machiavelli.ro publica un articol de Corina Cretu : Toamna politica
Ne intalnim dupa o luna de vacanta. O luna pe care am petrecut-o in tara, m-am intalnit cu multi oameni, in Ardealul copilariei si al tatalui meu, in Salaj si Cluj, apoi in Delta si la malul Marii Negre. Am vazut multa tristete si resemnare, o saracie care contrasteaza violent cu propaganda oficiala, care considera ca cineva care castiga 800 de lei pe luna este bogat. Iar pe bogat il despart de saracie doar 14 lei, de vreme ce un om care castiga pana la 786 de lei primeste un ajutor, e adevarat, ridicol de mic, care sa "compenseze" renuntarea la subventionarea pretului gigacaloriei.
Sunt multe subiecte fierbinti in aceasta toamna politica. Le voi aborda, pentru ca ele ne intereseaza, democratia nu ar avea sens in lipsa vietii politice. Dar inainte de orice problema sociala este pe primul loc pe agenda publica. Ea a fost acutizata de o serie de decizii absolut inacceptabile, si ca mod de adoptare, si ca efecte, luate de un guvern incompetent si lipsit de orice dimensiune sociala in guvernare.
Acum problema sociala este agravata de preocuparea PDL si a aliatilor sai de a se mentine la guvernare cu orice pret. Lucru vizibil in recentele alegeri partiale din Neamt si din Maramures. Cel putin alegerile din Neamt au fost o sfidare adusa Constitutiei, legilor si bunului-simt. Daca PDL a ales sa schimbe publicul tinta, trecand din mediul urban - care l-a ales si acum il respinge, fiind cel mai afectat de criza si de deciziile de natura economica si fiscala - in mediul rural, atunci toate deciziile de natura legislativa vor fi in sprijinul acestei schimbari.
Comasarea alegerilor locale cu acelea parlamentare este o astfel de decizie, care sa duca la maximizarea castigului electoral, alaturi de o noua impartire a colegiilor, introducerea votului uninominal "pur", de genul "castigatorul ia totul", renuntarea la pragul electoral, stimularea aparitiei unor noi partide, care sa ia voturi dinspre USL, si altele de acest gen.
Din pacate, electoratul din mediul rural, aflat intr-o stare de saracie incredibila, cel mai adesea, fara scoli, spitale, fara medici, fara acces la servicii, publice si private, elementare, cum ar fi o farmacie, sau un post de politie, este cel mai sensibil la cumpararea voturilor cu punga. Lucru pe care l-am vazut in Neamt. A fost o rusine nationala, iar statul, prin institutiile sale, a ridicat din umeri.
Vointa cetatenilor nu mai inseamna nimic pentru actualii guvernanti. Am apreciat mobilizarea cetatenilor din Codlea, care si-au aparat dreptul de a avea spitalul de care au nevoie in comunitatea lor. Ei bine, chiar si cu o decizie a justitiei, Guvernul refuza sa redeschida spitalul. Pentru ca lor nu le pasa de oamenii care au murit langa spitalele inchise. Lor nu le pasa decat de un singur lucru: de putere. Care le confera acces la banii publici, care sunt cheltuiti discretionar, pentru clientela de partid.
Refuzul de a readuce salariile bugetarilor la nivelul din iunie 2010, in ciuda unei decizii a Curtii Constitutionale, refuzul de a mari pensiile intra in aceeasi logica, a schimbarii publicului tinta. Cu putine exceptii, PD-L nu are sprijin in mediul urban. Nu le pasa de cei care nu-i voteaza. Este un cinism dus la extrem.
Am scris, nu o data, despre violenta din societatea romaneasca. Vara asta actele violente au atins, in opinia mea, un maximum. Care este raspunsul guvernarii? Licentierea a mii de politisti si de jandarmi! In conditiile in care politia nu mai controleaza strada!
Trebuie sa remarc faptul ca, in ciuda unor tensiuni interne, si mai ales a atacurilor din partea PDL si ale luiTraian Basescu, ajuns si purtatorul de cuvant al PDL, USL incepe sa se rodeze si sa se maturizeze. Toamna asta politica trebuie sa fie momentul afirmarii ei depline ca singura alternativa la actuala putere. Batalia se va duce pe doua fronturi: in Parlament si in strada, printre oameni. Oamenii trebuie ascultati, au nevoie de un dialog direct cu politicienii, si nu mediat de mijloacele de informare.
Nu cred ca trebuie sa acceptam comasarea alegerilor de anul viitor si nici schimbarile legilor electorale propuse de PDL. Un PDL care vireaza de la portocaliu la verde, semn de lasitate si de incapacitate de a-si asuma raspunderea pentru o guvernare dezastruoasa.
USL trebuie sa se radicalizeze, sa aiba un mesaj mai ferm, mai ales in privinta statului social. Romania trebuie sa ramana un stat social. In ciuda crizei, Europa nu a cazut prada violentelor sociale (desi unele episoade au avut loc, in Grecia, in Marea Britanie) tocmai pentru ca modelul ei social este inca functional. Nu putem combate un viitor posibil val doi al crizei tot cu reduceri de salarii si pensii si cu noi contracte din bani publici pentru clientela PDL.
Cat priveste Parlamentul European si atmosfera de la Bruxelles, acestea se afla sub semnul crizei. O criza care nu se lasa cu una, cu doua, iar raspunsul la criza al decidentilor politici este dezamagitor pentru cetatenii europeni. Prevad o disputa aspra in legatura cu viitoarea "guvernanta economica a UE", propusa de cuplul franco-german. O propunere care n-a fost primita bine nici de mediul economic.
Sunt cateva probleme care vor ocupa spatiul dezbaterii publice in lunile viitoare. Si de deciziile care vor fi luate depinde viata fiecaruia dintre noi.