Institutul pentru Politici Publice a realizat o analiza plecand de la discursurile date publicitatii de primii patru candidati la Presedintia Romaniei din acest an. Aceste discursuri au insumat circa 350 de pagini, mai precis: 43.764 cuvinte in cazul lui Mircea Geoana, 67.780 - Traian Basescu, 35.402 - Crin Antonescu si 31.258 cuvinte pentru candidatul Sorin Oprescu.
Concluzii ale studiului IPP:
• Folosind verbe impersonale (cel mai des folosit este trebuie), candidatii se eschiveaza de la a-si asuma proiecte/angajamente concrete, pentru a nu da posibilitatea contracandidatilor sa ii critice sau cetatenilor sa ii evalueze.
• Cele mai dese referiri ale candidatului Traian Basescu sunt la Romania dar si la Parlament si partide incercand sa isi asocieze candidatura unui tip de establishment politic in care se va implica. In discursurile publice analizate, candidatul T. Basescu nu ii mentioneaza la fel de des pe toti contracandidatii ci mai ales pe Mircea Geoana dar si pe politicienii: Ion Iliescu si Viorel Hrebenciuc. Dintre toti candidatii analizati, T. Basescu se raporteaza cel mai des la partide, mai ales la PSD. Este candidatul din ale carui discursuri publice retinem atat raportarea la trecut (greseli) cat si la un nou mandat pe care si-l doreste la Cotroceni.
• In ceea ce il priveste pe candidatul Mircea Geoana, in discursurile sale din prima parte a acestei campanii, se refera cel mai des la T. Basescu dintre contracandidatii in cursa electorala. Este candidatul cu cele mai multe referiri la guvernare discursurile sale accentuand asupra temelor economice (criza, bani, locuri de munca dar si agricultura) teme prioritare intre preocuparile romanilor.
• Presedintele in functie, T. Basescu, este cel mai des invocat in discursurile candidatului C. Antonescu la Presedintie. Candidatul Antonescu tinteste in mod evident functia de Presedinte (vezi frecventa referirilor) pe care o invoca in toate discursurile rostite pana acum in campanie, insistand asupra reprezentarii intereselor oamenilor. Mult mai putine referiri sunt, din aceasta perspectiva, la PNL. Din frecventa folosirii unor cuvinte, apreciem discursul electoral al lui Antonescu ca fiind mai taios decat cele ale contracandidatilor sai.
• La randul sau Crin Antonescu este mentionat mult mai putin in discursurile publice ale candidatului Sorin Oprescu, fata de referirile acestuia la T. Basescu sau la M. Geoana. Dese mentiuni regasim in discursurile electorale ale lui Sorin Oprescu la oameni (promovand conceptul in antiteza cu partidele), la Romania si la avantajele unui independent autentic in functia de Presedinte.