Pe Inpolitics se afirma ca pohta ce a pohtit primul-ministru e ca si implinita: legea pensiilor va trece de Senat exact in formula elaborata de guvern, toate eforturile senatorilor PNL si PSD de modificare a acesteia urmand sa devina apa de ploaie, in cateva zile.
Motivul este expirarea, pe data de 10 mai 2010, a termenului pana la care Senatul putea dezbate si modifica legea pensiilor, astfel incat, potrivit regulamentului, ea va fi adoptata tacit, toate modificarile care i-au fost aduse pana acum fiind inutile. In aceste conditii, singurul loc unde se va mai putea modifica legea ramane Camera Deputatilor, condusa de pedelista Roberta Anastase.
Senatoarea liberala Minerva Boitan, vicepresedintele Comisiei pentru Munca, afirma, pentru Inpolitics, ca "este o situatie dramatica, pentru ca la comisie, spre exemplu, s-a muncit zi-lumina la aceasta lege, s-au adus modificari importante, cca. 40 de amendamente, s-a discutat cu sindicatele, cu pensionarii, iar acum toate acestea vor deveni nule, pentru ca legea are termen pana pe 10 mai, dupa care se considera adoptata de la sine exact in forma guvernului.
Cum, pana in acest moment, am adoptat doar 6 articole si mai sunt 195, e de la sine inteles ca nu se mai poate face nimic pentru finalizarea votului pana la termenul limita. Asa ca noi, toti cei care am formulat amendamente, va trebui sa le dam colegilor nostri de la Camera Deputatilor, acolo sa se ia de la capat toata actiunea de modificare a legii, alt vot si asa mai departe. Mi se pare complet nefireasca aceasta situatie, pentru ca legea pensiilor este una dintre cele mai importante intr-un stat, alaturi de legea educatiei, codul penal sau legea sanatatii, iar o dezbatere rapida, superficiala, fara posibilitatea de a indrepta erorile, este ultimul lucru care era de dorit. Practic, am muncit degeaba la Senat, va trebui sa se ia totul de la capat in cealalta Camera a Parlamentului"
Mirecuri 5 mai, lucrarile Senatului au fost intrerupte fara nicio justificare reala, la cererea unui grup parlamentar din arcul majoritatii, ceea ce face improbabila finalizarea legii pana pe 10 mai - ultima zi cand proiectul legii mai poate fi modificat de Senat, ca prima Camera la dezbatere.