Autoritatile doljene au inceput deja demersurile legale pentru a pregati stramutarea sinistratilor din satul Rast, care a fost devastat de revarsarea Dunarii in urma cu mai bine de doua saptamani.
Posibilitatea de stramutare a locuitorilor din Rast a fost discutata de autoritatile doljene, iar specialistii au stabilit deja etapele care vor fi urmate in cadrul procesului. O prima faza este in derulare si consta in obtinerea acordului scris din partea fiecaruia dintre sinistratii care au fost nevoiti sa-si paraseasca locuintele. "Oamenii au fost de acord verbal cu stramutarea, insa noi avem nevoie de acceptul individual al fiecaruia dintre sinistrati pentru a proceda in mod legal pentru ca ne putem trezi apoi ca nu recunosc faptul ca au acceptat sa se mute. Fiecare dintre sinistrati va trebui sa semneze un proces-verbal incheiat cu Consiliul Local din Rast prin care sa declare ca este de acord cu stramutarea", a spus prefectul de Dolj, Nicolae Giugea. Ieri, consilierii locali din Rast au luat la rand corturile de sinistrati situate pe Dealul Boierului pentru a inmana oamenilor procesele-verbale in vederea semnarii lor, dupa ce luni seara consiliul local a aprobat printr-o hotarare stramutarea localitatii.
Sinistratii, mutati cu aprobarea guvernului
In paralel cu demersurile legale are loc si intocmirea schitelor pentru noua localitate, care se doreste a fi o replica a vechiului sat Rast. Arhitectul-sef al judetului, Dumitru Cernatescu, a creionat deja schita de principiu a localitatii urmand ca aceasta sa fie definitivata si transformata in Planul Urbanistic General al noului sat. In plus, autoritatile va trebui sa obtina acorduri pentru utilitatile publice, precum si un acord de mediu. Dumitru Cernatescu a declarat ca PUG-ul nu va putea fi insa gata mai devreme de o luna si jumatate deoarece pentru realizarea acestuia sunt necesare foarte multe informatii. "Ceea ce am realizat acum este o schita de principiu, pana la PUG va mai trece cel putin o luna si jumatate deoarece avem nevoie de o multime de informatii legate de infrastructura, retele edilitare etc. Abia dupa realizarea PUG-ului se va putea intocmi un proiect de hotarare de guvern in acest sens", a spus Cernatescu. Deocamdata autoritatile au in vedere doua variante de stramutare: conform Legii nr. 50/1991, care prevede acordarea a 1.000 mp pentru fiecare gospodarie stramutata sau acordarea unei suprafete de teren egala cu cea detinuta anterior. Primarul localitatii Rast, Iulian Silisteanu, a declarat ca ar fi de dorit ca autoritatile sa aleaga cea de-a doua varianta, caz in care noua localitate s-ar intinde pe 216 hectare. Acesta a tinut sa precizeze ca deja au fost stabilite modalitatile de preluare a terenurilor pe care sunt amplasate acum corturile sinistratilor. "Exista trei variante: schimb de teren, pentru ca Primaria Rast are rezerve de teren, despagubiri pentru cei care aleg aceasta varianta si mai avem si 25 de hectare donate de un proprietar care a vrut ca locuitorii din Rast sa beneficieze gratuit de terenuri", a spus Silisteanu.
Zece comisii trimise in teren pentru evaluarea pagubelor
Pana la punerea in practica a stramutarii, a fost demarata deja operatiunea de evaluare a pagubelor in localitatile inundate. Zece comisii formate din reprezentanti ai Directiei Agricole, ai Directiei Muncii, ai Inspectoratului de Stat in Constructii si cate un reprezentant din Prefectura si Consiliul Judetean Dolj vor merge in Rast, Bistret, Bechet si Negoi, pentru a stabili pagubele produse de revarsarea Dunarii. Intr-o prima faza au fost finalizate anchetele sociale pentru locuitorii din Rast, pentru ca acestia sa poata beneficia de ajutorul de urgenta de 1,5 milioane oferit de guvern. "Prima data am intrat noi, cu anchetele sociale, pentru ca am lucrat in general la corturi si primarii. Am identificat titularii de familie si membrii acesteia si conform Hotararii nr. 538/2006 fiecare va primi 150 de lei noi. Deocamdata, celelalte evaluari nu se pot realiza pana nu se retrag apele. Am efectuat anchetele sociale pentru cele 3.840 de persoane evacuate din Rast si pana pe 5 mai trebuie sa le finalizam si la Bechet, Negoi si Bistret. Tabelele intocmite vor fi transmise la Ministerul Muncii, iar pana pe 10 mai trebuie finalizata si evaluarea si in ceea ce priveste casele, insa nu va pot spune cand se vor primi banii", a declarat Florian Vlaescu, directorul Directiei de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Dolj.
Dilema in privinta ajutoarelor pentru reconstructia caselor din Rast
Daca despre bani pentru pagubele produse de revarsarea Dunarii in Rast la mijlocul lunii aprilie nu poate fi deocamdata vorba, autoritatile se confrunta in prezent cu alta problema. Directia de Munca, Solidaritate Sociala si Familie Dolj a finalizat evaluarea pagubelor produse in mai multe localitati doljene de inundatiile din perioada 11-14 martie. Printre casele propuse de reprezentantii directiei pentru reconstructie se numara si zece locuinte din Rast, localitate care se afla acum cu totul sub ape. "Avem un total de 98 de case propuse pentru consolidare si 53 propuse pentru reconstructie. Dintre cele 53, zece case sunt in Rast si fiecare dintre cei afectati va primi, conform Legii nr. 416/2001, un ajutor de opt milioane de lei. Stiu ca sunt discutii in privinta stramutarii localitatii, insa sarcina mea este doar aceea de a acorda ajutorul de urgenta. Oricum, deocamdata banii nu au fost alocati", a spus Florian Vlaescu. Daca in sarcina reprezentantilor de la Directia Muncii cade doar alocarea banilor destinati reconstructiei, arhitectul-sef al judetului a declarat ca in cazul in care se va aproba stramutarea, va acorda autorizatie de constructie doar pe noul amplasament, de pe Dealul Boierului. "In cazul in care se va pune in practica stramutarea, le vom da autorizatie pe noul amplasament, dar in cazul in care nu se face asa, le voi da autorizatie in zona neinundabila a Rastului, in nici un caz pe vechile amplasamente", a spus Dumitru Cernatescu.