Europarlamentarul Gvlavakis Ioannis a efectuat sambata o vizita in comuna Matca, la initiativa parlamentarului galatean Constantin Dumitriu pentru a vedea cu proprii ochi solariile si produsele legumicole din zona, dar si pentru a oferi solutii de valorificare mai eficienta a acestora.

Grecul Gvlavakis Ioannis, membru in Comisia de Agricultura din Parlamentul European dar si producator de legume si fructe de peste 32 de ani in Grecia, a ramas surprins de ceea ce a vazut la Matca, in primul rand de potentialul agricol foarte bun al pamantului, dar si de activitatea matcasilor. Acesta s-a aflat la in judetul nostru la invitatia europarlamentarului galatean Constantin Dumitriu, care a initiat un grup de colaborare intre Bulgaria, Grecia si Romania in Parlamentul European, al carui scop este sustinerea reciproca si promovarea intereselor economice si politice ale celor trei tari. Pe cat de darnic a fost cu laudele europarlamentarul grec, pe atat de generos a fost si cu criticile. "Intotdeuna m-am intrebat de ce Olanda produce mai mult decat voi. Pentru ca Romania nu s-a trezit inca. Este o rusine pentru Romania sa importe produse agricole de 2 miliarde de euro pe an. Trebuie sa exporte produse agricole in valoare de 20 de miliarde de euro. Aveti un camp foarte productiv si am vazut ca oamenii sunt activi. Am discutat cu domnul Toader si domnul Dumitriu posibilitatea de a forma un grup de producatori pentru a-i duce la Bruxelles, ca sa vada cum este o piata acolo. Pentru ca important nu este numai sa produci, dar si sa vinzi. Asa rosie gustoasa nu am mancat de ani de zile. Am mancat o rosie la Bruxelles, dar nu avea gust. Nu am mai vazut un asemenea praz, aveti o zona formidabila", a declarat Gvlavakis Ioannis.

"Romania are un potential agricol sa hraneasca 80 de milioane de oameni"

Vizita europarlamentarului grec la Galati vine in contextul in care, in urma cu cateva zile, a avut loc la Bucuresti un seminar de colaborare intre cele trei tari. La eveniment au fost prezenti atat ministrul Agriculturii din Romania, cat si cel din Polonia, oameni de afaceri, reprezentanti ai ambasadelor Romaniei si Greciei, dar si patronatele din agricultura. "Seminarul a fost organizat pentru ca una din solutiile de iesire din criza este agricultura. Romania are un potential agricol sa hraneasca 80 de milioane de oameni, dar am ajuns sa importam 70% din produsele agricole la o populatie de 22 de milioane de locuitori. In doi ani am putea avea o agricultura eficienta. Voi avea initiativa de a cere si gasi solutii de finantare a energiei folosita la irigatii. Vorbesc de energie verde pentru ca Uniunea Europeana acorda finantare pentru a ajuta acest sistem de irigatii. Vom infiinta o structura similara Camerei Geotehnical, care se ocupa in Grecia de toate probleme mediului si agriculturii iar colegii greci ne vor pune tot ce trebuie la dispozitie", a declarat europarlamentarul Constantin Dumitriu. Ne lipseste, din pacate, iniatiativa si organizarea in agricultura iar parlamentarul grec a tinut sa puncteze acest aspecte. "Daca ati lua un sat din Olanda si l-ati muta aici si un sat din Romania l-ati duce in Olanda, in cateva luni, prin sistemul lor de munca, ati fi o lume bogata. Romanii in schimb risca sa moara de foame acolo. Aveti un pamant binecuvantat, scoateti un Guvern care poate sa lucreze si atunci veti avea parte si de miracole. Productia agricola se poate mari, trebuie sa credeti acest lucru si sa creati niste cooperative agricole, pentru ca puterea vine cand sunt mai multi producatori", a precizat Gvlavakis Ioannis.

Ne punem piedica singuri

Matcasii sunt recunoscuti nu numai in tara, dar si in afara pentru legumele de cea mai buna calitate si productivitatea de care dau dovada. Cand vine vorba totusi de distributie, intram intr-o zona gri. Matcasii produc foarte mult, dar pentru ca nu au o piata de desfacere buna, multe legume se pierd.

"Este pacat de potentialul agricol al zonei, cu un oras ca Tecuciul, care are posibilitati de dezvoltare mari. Am fost sa vedem doua solarii, din care unul era pregatit pentru productia timpurie. Domnul Gvlavakis a ramas impresionat ca nu folosim ingrasaminte chimice, ci naturale. Sunt convins ca ne va ajuta sa atragem investori pentru a desface produsele matcasilor. Am ramas surprins ca produsele care nu se vand, se pierd. Este pacat sa nu valorificam potentialul pamantului", a declarat Mircea Toader, primvicepresedinte PDL Galati, care a fost si el prezent sambata la Matca. Comuna galateana detine in continuare suprematia in zona la capitolul legume, dar buna parte din acest potential agricol ramane nevalorificat intrucat in ultimii 20 de ani nu a fost gasita o piata de desfacere pentru aceste produse la preturi avantajoase pentru matcasi.