In cadrul unei intalniri oficiale la varf si dupa aproape o ora de discutii, liderii PD si PNL au declarat ieri ca "au batut palma" in vederea realizarii unei colaborari ce se doreste fructuoasa, pe mai multe planuri. Principala tema a negocierilor dintre PD si inca neinfiintatul oficial PLD a constituit-o lansarea proiectului politic ce vizeaza coagularea fortelor de centru-dreapta, reluand astfel una dintre prioritatile Aliantei, la vremea constituirii sale. "Este un proiect de care Romania are nevoie. Dreapta se afla astazi la guvernare si rezultatele se vad. Dorim ca in continuare fortele de centru-dreapta sa poata fi oricand un adversar redutabil pentru stanga politica din Romania", a afirmat Stolojan, mentionand totodata ca orientarea politica a Guvernului sa fie de centru-dreapta si in perioada post-aderare. Cele doua partide urmeaza sa infiinteze si o fundatie pentru unitatea dreptei, care va sustine "activitati in domeniul social, umanitar" a mai declarat Stolojan.
Tema infiintarii unui pol puternic de drepta reprezenta, in 2004, proiectul de baza al Aliantei D.A., si chiar s-a incercat realizarea acestui deziderat prin fuziunea PNL-PD, dar frecventele crize ce au marcat colaborarea dintre PD, cu Emil Boc in postura de lider si PNL-ul condus de Tariceanu, au dus la esecul acestei initiative.

Fara protocol de colaborare

Liderul platformistilor a aratat ca, deocamdata, PD si PLD nu au nevoie de un protocol de colaborare. "Noi suntem cei care am luptat pentru Alianta D.A. Cei care vorbesc astazi in numele PNL sunt cei care au votat impotriva Aliantei Dreptate si Adevar si cred ca nu gresesc daca spun ca au facut tot ce era posibil pentru a o dinamita", a afirmat Stolojan. Conform declaratiilor comune, liderii PD si PLD au convenit sa conlucreze si in plan parlamentar, pentru a sprijini o serie de proiecte aflate pe agenda Parlamentului, printre care si restructurarea Guvernului, legea audiovizualului, ANI si procesul de descentralizare. Presedintele democratilor a mentionat ca "avand in vedere situatia politica existenta si faptul ca actualul Guvern nu mai are majoritate, am declarat ca nu vom bate la poarta PSD si PRM, pentru a cauta sprijin politic, pentru a duce mai departe programul guvernamental si promisiunile din campania electorala, ci vom discuta cu partenerii nostri de la platforma, de la viitorul Partid Liberal Democrat". El a adaugat ca colaborarea cu PLD vizeaza pastrarea intacta a valorilor promovate de Alianta in 2004 si mentinerea increderii electoratului propriu Aliantei. In privinta intocmirii unei liste comune la alegerile pentru Parlamentul European, Emil Boc a precizat ca subiectul nu figureaza pe agenda comuna, deoarece PLD se afla in plin proces de formare.

Sprijin conditionat

"Noi colaboram cu PD si ne vom coordona pozitiile in functie de ceea ce se intampla", a afirmat evaziv Stolojan, referindu-se la o posibila sustinere a guvernului minoritar condus de Tariceanu. Dar, conform declaratiilor liderului lor, democratii sunt decisi pentru restructurare, pe care insa premierul nu o considera necesara si pentru care este nevoie de un vot al Parlamentului. Stolojan a subliniat ca PLD este deschis la dialog, in special cu membrii PNL, despre care a afirmat ca nu trebuie confundati cu conducerea PNL, pe care a acuzat-o din nou ca a confiscat spiritul liberal. "Nu stiu daca liderii PNL vor dori sa discute cu noi, este greu de presupus", a adaugat fostul presedinte PNL. El a precizat ca platformistii vor sustine initiativele PNL doar daca le vor considera "bune". In privinta sustinerii unei motiuni de cenzura, ce poate determina caderea Guvernului, cei 28 de parlamentari ai viitorului PLD au declarat ca o vor sustine in functie de cine anume o va initia si in functie de tema acesteia.