Blogul lui Stelian Tanase: CUM PIERDE BASESCU PUTEREA

Se anunta mari si inerente schimbari. Un ex. Laura Codruta Kovessi mai are mandat pina la 1 octombrie, data la care trebuie sa plece si numit altcineva. Plecarea ei este precedata la 12 august de cea lui Daniel Morar. Mai mult chiar, mandatele adjunctilor lor expira la 30 iunie, simbata asta. Un intreg dispozitiv, prin care Cotrocenii au controlat multe aspecte ale vietii publice, politice, din massmedia, din afaceri, este demontat de aceste scadente. In DNA si Parchet, plus in servicii, mai sta inca azi puterea lui Basescu. A pierdut majoritatea in parlament, a pierdut guvernul, PDL a pierdut catastrofal alegerile locale, in sondaje T.B. e la un halucinant 8%. I-au ramas cu Kovessi si Morar, siguri, dar la sfarsit de mandat.
In schimb cu serviciile secrete totdeauna e nesigur. Ele isi fac jocul lor, atente la raportul de forte, gandindu-se la viitorul lor pe functii. Mai ales sefii sunt sensibili la acest aspect. Ce va fi dupa alegerile din noiembrie? Incep serviciile sa ofere informatii si in partea cealalta? Numai daca ele considera ca USL va castiga alegerile. Primului ministru, SIE si SRI sunt obligate prin lege sa ii furnizeze informatii. Dar informatiile pe care le dau sunt de calitate sau maculatura? Ce joc face Maior, nas de cununie si botez al cuplului Daciana Sarbu&Victor Ponta? Isi serveste patronul institutional sau finii ? George Maior provine din PSD. Dar Melescanu cum se pozitioneaza ? Recent numit, nu stiu ce sperante are sa supravietuiasca in functie in 2013. Depinde de cum si pe cine a servit in 2012. Are deja varsta pensionarii. Unii ar putea face caz de acest detaliu prin februarie viitor, sau l-ar putea uita o vreme.
Un factor de care trebuie sa tinem cont este si rivalitatea, lesne de observat in acest an, dintre SIE si SRI. Directorul SIE si nu al SRI a fost preferat de Basescu pentru functia de premier. MRU nu Maior, care pana la data acestei numirii trecea drept favorit.
Raman in dispozitiv SPP si STS, nedezmintit, alaturi de Basescu.