CorectNews : Ce-l asteapta pe Basescu? (Autor : Stelian Tanase)

Basescu nu se mai poate intoarce la Cotroceni cu 7,4 milioane voturi impotriva sa. Doar daca da el o lovitura de stat, ca tot ii place sa se autovictmizeze, sa acuze niste pucisti imaginari ca au vrut sa il dea jos. Vorba lui Marin Preda - Imposibila intoarcere! Asa se vede si in presa occidentala care l-a luat in vizor dupa ce o luna i-a cantat in struna la Paris, la Berlin, la Bruxelles, la Londra. Acum simpatia s-a intors in antipatie.
Minciuna are picioare scurte, iar votul de la 29 iulie a aratat tuturor cum stau de fapt lucrurile. Cu 87% electorat activ impotriva ta in Europa esti mort din punct de vedere poltic. Nu mai existi. Asta vine dupa ce doi anii sondajele l-au aratat la 8 maxim 10% popularitate. Si cancelariile europene simt la fel. Guvernele, ministere de externe, banuiesc ca deja au inceput sa trimita mesaje in acest sens prin ambasadele lor de la Bucuresti. Pe fata sau voalat i se cere demisia, vezi comentariul Deutsche Welle, de exemplu.
Cum se va rezolva retragerea lui Basescu in mod real este o chestiune care da deja batai de cap. S-a hotarat sa se retraga, asa cum se zvoneste in cercuri legate de Cotroceni si PDL? Ar fi bine, dar, sincer, nu prea il vad ca un barbat de stat. Un adevarat barbat de stat asta facea din seara de duminica fara sa ezite. Una e smecheria cu cvorumul, cu boicotul si alta retragerea din viata politica. Nu stiu daca anvergura lui merge pana acolo. Stie sa castige, dar nu sa piarda.
O iesire ar fi negocieri la masa verde. USL ar putea oferi sa il lase sa candideze pentru Parlament in decembrie. In alte tari, fostii sefi de stat devin automat dupa retragere senatori pe viata. Nu e cazul cu Constitutia Romaniei... E sigur ca, daca Basescu va pleca, nu o va face fara sa puna conditii. Una ar fi sa nu fie umilit public. Alta sa nu fie chemat la Parchet in toamna. Dar nu cred ca USL s-ar abtine sa se foloseasca de arma electorala cea mai tare in campania din toamna. Cum il vedeti pe Basescu coborand din Logan si zeci de camere tv indreptate spre el, plus o armata de reporteri cerandu-i declaratii.
Alta solutie ar fi - CCR va valida referendumul in septembrie si Basescu ramane fara nimic, pe dinafara, si esential in acest joc, fara garantii. Totul depinde de ce se joaca acum in culise si de jocul pozitional in care au intrat de duminica seara partidele, odata incheiata confruntarea directa.