Analistul politic Stelian Tanase a declarat ca nu este surprins de faptul ca liderul PD-L, Emil Boc, a fost desemnat pentru functia de premier. Deoarece PSD si PNL trec in opozitie, atunci in Parlament se va duce o batalie dura in adoptarea legilor. Personal cred ca in afara de bugetul pe 2010 nu va mai reusi sa treaca nici o alta lege importanta, apreciaza Stelian Tanase.
Potrivit lui Tanase, presedintele Traian Basescu a fost "multumit" de comportamentul lui Emil Boc in mandatul trecut de prim-ministru, el "neiesindu-i din cuvant sefului statului".
"Nu e nici o surpriza. Traian Basescu a fost multumit de Emil Boc si nu avea de ce sa il schimbe. E o problema, asa cum spunea si Emil Boc, de incredere. Traian Basescu l-a numit pe Boc pentru ca doreste sa isi manifeste vointa politica in toate situatiile, daca va continua stilul agresiv, de atacuri la adresa tuturor cu scopul de a-si apara interesele personale si pe cele ale familiei lui, fiindca el este un familist care doreste ca familia lui sa aibe de castigat de pe urma functiei de sef al statului pe care o detine. Pe de alta parte, tinand cont ca Traian Basescu nu va mai putea avea inca un mandat de presedinte, comportamentul lui ar putea fi mai relaxat, el privind mai mult spre interesele Romaniei decat spre cele personale. Trebuie sa asteptam pentru a vedea cum va fi condusa Romania", a spus analistul politic.
Intrebat daca se asteapta la schimbari esentiale in modul de guvernare Cabinetului Boc, Stelian Tanase a replicat ca "nu vor fi noutati, lucru care ii e pe placul lui Traian Basescu". El a tinut sa adauge ca spera ca noul Cabinet Boc sa fie format din "oameni de valoare" si ca va tine cont de dispozitiile venite de la Fondul Monetar International, Banca Mondiala si de la Bruxelles, fiindca "situatia Romaniei este dramatica si daca dorim sa primim bani europeni trebuie sa facem ceea ce ni se spune fie ca ne place, fie ca nu si acest lucru ar trebui stiu de orice guvern s-ar forma".
Analistul politic si-a exprimat si parerea ca este un mare handicap pentru viitorul Cabinet Boc faptul ca din Executiv vor face parte numai UDMR si minoritatile nationale, altele decat cea maghiara. Explicatia: cu un astfel de Guvern, in Parlament nu vor putea trece legile importante, cu exceptia bugetului pe anul 2010, care va fi adoptat "fiindca Romania are nevoie de fonduri europene". "Va fi totusi un Guvern slab, fara sustinere parlamentara deoarece este constituit numai din PD-L, UDMR si minoritati. Deoarece PSD si PNL trec in opozitie, atunci in Parlament se va duce o batalie dura in adoptarea legilor. Personal cred ca in afara de bugetul pe 2010 nu va mai reusi sa treaca nici o alta lege importanta in educatie, sanatate, etc, fiindca va intampina opozitia PSD si PNL", a conchis Tanase.