De ce s-a razgandit Traian Basescu? Pentru ca Stefan Deaconu, consilier pe probleme juridice la Cotroceni, i-a explicat ca numai urmatorul presedinte, in urmatorul mandat, are teoretic dreptul de a dizolva Parlamentul. Constitutia nu-i da acest drept in actualul mandat lui Basescu, deoarece nu se pot organiza alegeri anticipate cu 6 luni inaintea alegerilor. Deci, Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele 6 luni ale mandatului presedintelui, mandat care se exercita, potrivit articolului 83 din Constitutie, pana la depunerea juramantului de catre presedintele nou ales.
Am facut o eroare de exprimare in declaratia privind dizolvarea Parlamentului, zice azi Basescu. El a declarat intr-o emisiune difuzata sambata de Pro TV, ca in declaratia de vineri privind posibilitatea dizolvarii Parlamentului din 7 decembrie a fost vorba de "o eroare de exprimare" si ca s-a referit la o data de dupa alegeri.
Basescu a fost intrebat la Prot Tv despre faptul ca vineri a declarat ca, daca Parlamentul nu va valida, pana la prezidentiale, doua propuneri de guvern, Constitutia i-ar permite sa dizolve Legislativul, incepand cu 7 decembrie, daca ar fi presedinte in exercitiu.
"Cred ca a fost o eroare de exprimare in primul rand, pentru ca nu am spus nici 5, nici 3 decembrie, nici 4, nici 6 decembrie, am spus 7, adica o data de dupa alegeri", a spus el.
Basescu a mentionat ca, dupa validarea presedintelui, acesta va putea dizolva Parlamentul daca se mentine criza politica.
"Pentru ca dizolvarea Parlamentului nu este un act de adancire a crizei politice, ci o solutie de iesire din criza politica. Atunci cand partidele nu mai reusesc sa gaseasca solutia, se apeleaza la electorat, el da solutia si spune: cine castiga alegerile acela trebuie sa dea solutia", a spus el.
Basescu a precizat ca dizolvarea Parlamentului este o masura extrema, dar este prevazuta in Contitutie ca solutie atunci cand exista blocaj politic.
Presedintele Traian Basescu a mai declarat, vineri, la RRA, ca, daca Guvernul condus de Lucian Croitoru nu va fi investit de Parlament, va desemna un al doilea premier, de data aceasta politic, "din partidul cu cel mai mare numar de parlamentari", fara sa nominalizeze partidul si persoana care va fi propusa.
Constitutia prevede, la articolul 89, ca Parlamentul nu poate fi dizolvat in ultimele sase luni ale mandatului presedintelui, mandat care se exercita, potrivit articolului 83, pana la depunerea juramantului de catre presedintele nou ales.
Nu e prima oara cand Basescu este pe langa Constitutie, el face des afirmatii contradictorii, de la o zi la alta.