Camera Deputatilor a decis ca proiectul de lege privind Statutul minoritatilor nationale sa fie retrimis spre analiza la comisiile de specialitate ale Camerei. In acest fel, Statutul va fi amanat sine die, chiar daca reprezentanti UDMR au acuzat adesea numeroasele amanari din motive politice.
Decizia de retrimitere la comisii a fost luata cu 173 de voturi "pentru", un vot "impotriva" si doua abtineri. Majoritatea deputatilor au apreciat ca ar fi o greseala ca proiectul sa nu aiba un raport din partea comisiilor.
Statutul minoritatilor nationale a stat timp de aproape cinci luni in dezbaterea comisiilor de invatamant, juridica si pentru drepturile omului ale Camerei, fiind analizate doar 18 articole din totalul de 78. Dezbaterile in comisii au fost deseori blocate din motive procedurale sau din lipsa de cvorum.
In urma cu doua saptamani, conducerea Camerei a decis ca proiectul sa intre in dezbaterea plenului, chiar daca nu avea raport din partea comisiilor. Biroul Permanent al Camerei a decis insa ieri ca Statutul sa fie dezbatut luni si marti in comisii, iar miercuri si joi in plen, misiune destul de dificila.

Trei comisii, un singur regulament

Presedintele Comisiei juridice, Sergiu Andon (PC), a declarat ca statutul a stat "mult prea mult" la comisii, adesea din "sicane procedurale" sau din "stratageme de vointa politica". El a apreciat ca proiectul nu a fost dezbatut in intregime in comisii din lipsa de vointa politica. Potrivit lui Andon, pentru deblocarea situatiei ar fi necesar sa existe un regulament al celor trei comisii - juridica, pentru invatamant si pentru drepturile omului - care sa raspunda "pericolelor descompletarii cvorumului, pe parcursul sedintelor".
Alti deputati, in general cei liberali, au criticat "manifestarile de circ" din timpul dezbaterii Statutului minoritatilor in comisii si au propus ca liderii grupurilor parlamentare sa se intalneasca in vacanta parlamentara si sa realizeze un acord politic pe tema proiectului de lege.

Statutul, o promisiune... neonorata!

Deputatul PD Cristian Radulescu (foto) a declarat ca Statutul minoritatilor nationale "este o promisiune in programul de guvernare, facuta Europei". El a spus ca acest Statut nu poate sa arate oricum, ca ar trebui retrimis la comisii si ca, din punctul de vedere al Coalitiei, in cateva zile s-ar putea rezolva situatia, intr-o formula acceptabila pentru toata lumea.
ßi reprezentantii PSD si ai PRM au pledat pentru retrimiterea proiectului la comisii, in timp ce UDMR a sustinut ca nu are nimic impotriva unei astfel de decizii, dar solicitand ca in comisii sa nu mai fie tergiversata dezbaterea.
Deputatul UDMR Marton Arpad s-a declarat multumit de decizia Camerei Deputatilor de retrimitere la comisii a Statutului minoritatilor nationale.
"Ma multumeste ca se doreste accelerarea si acceptarea proiectului de lege. Se pare ca s-a creat un consens pentru acceptare", a spus Marton Arpad. El spera ca, daca se va face un raport acceptabil pentru majoritate, Statutul minoritatilor nationale sa fie votat in august sau in toamna de catre plenul Camerei.