Comisia Europeana i-a conferit Agentiei de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit managementul financiar pentru patru masuri noi SAPARD. Incepand de luna aceasta, doljenii au la dispozitie zece Masuri de finantare SAPARD.
Incepand de luna aceasta, Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit - APDRP (fosta Agentie SAPARD) va primi in mod oficial cereri de finantare pentru patru noi masuri SAPARD. Acestea se refera la imbunatatirea structurilor in vederea realizarii controlului de calitate, veterinar si fitosanitar, pentru calitatea produselor alimentare si pentru protectia consumatorilor (Masura 1.2), la constituirea grupurilor de producatori (Masura 3.2), la metodele agricole de productie proiectate sa protejeze mediul si sa mentina peisajul rural - agromediu (Masura 3.3) si la silvicultura (Masura 3.5). Sumele disponibile pentru cele patru masuri noi depasesc 100 de milioane de euro. "Cele patru noi masuri sunt binevenite. Masura 3.5 - Silvicultura, de exemplu, speram ca va duce la impadurirea suprafetelor neproductive si la construirea si modernizarea drumurilor forestiere, precum si la investitii pentru imbunatatirea prelucrarii primare a lemnului", a declarat Daniel Popescu, directorul Centrului Regional de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (fostul BRIPS) Oltenia.
Adio, prelungiri la proiectele SAPARD!
Tot incepand de luna acesta, APDRP nu va mai aproba actele aditionale care solicita prelungirea termenelor de executie ale proiectelor SAPARD aflate in derulare, indiferent daca acestea sunt private sau publice. "Singurele proiecte care vor fi luate in considerare pentru prelungirea termenelor vor fi cele afectate de calamitati, in urma unei argumentatii veridice", a declarat Daniel Popescu. Decizia a fost motivata de faptul ca prelungirea de mai multe ori a termenelor de executie duce la intarzieri in absorbtia fondurilor SAPARD. Durata intre depunerea unei cereri de plata si plata ei efectiva este de 40-50 de zile, acolo unde documentatiile sunt complexe si prevad situatii de lucrari, si de 30 de zile pentru achizitii de masini si echipamente. Beneficiarul unui proiect finantat prin programul SAPARD are insa la dispozitie doi ani sa finalizeze investitia pentru care beneficiaza de sprijin financiar.