Anuntul facut la inceputul saptamanii de premierul Calin Popescu-Tariceanu ca fuziunea dintre PNL si PD ar putea fi realizata in cel mult un an si jumatate a deschis "Cutia Pandorei" in filialele locale liberale si democrate. Liderii locali ai celor doua partide au pareri diferite cu privire la oportunitatea si conditiile de realizare a fuziunii.
Senatorul liberal de Suceava Tiberiu Prodan a apreciat ieri ca o eventuala fuziune PNL-PD ar trebui sa fie facuta sub sigla partidului pe care il reprezinta, "partid care este coloana de bazalt a Romaniei de azi". El a apreciat ca PNL este un partid care a construit Romania moderna si care nu poate renunta la aceasta denumire. "PNL are o istorie lunga, are o traditie, este coloana de bazalt a Romaniei de azi si poate negocia multe alte aspecte, mai putin sigla si denumirea. Partidul Democrat s-a desprins din FSN si nu cred ca tine foarte mult la aceasta denumire", a declarat senatorul liberal.
El a spus ca, la negocierile cu PD, acestui partid i-ar putea fi indeplinite mai multe cerinte, cum ar fi "puteri sporite pentru presedintele Romaniei, care are influenta indirecta foarte mare in PD". "Democratii vor ceda, daca vor primi in schimb ceva. Asa este la negocieri", a adaugat Prodan.

Frunzaverde opteaza pentru pastrarea Aliantei D.A.

Pe de alta parte, vicepresedintele PD, Sorin Frunzaverde, este, in continuare, impotriva fuziunii PNL-PD. El crede si ca cele mai multe dintre organizatiile din teritoriu nu doresc acest lucru. Frunzaverde considera ca nu se poate realiza o fuziune, dupa care sa se vada ce partid s-a format. "Aderarea la un partid se face, in primul rand, datorita doctrinei acestuia. In plus, un partid nu poate avea o puternica componenta populara si o puternica componenta liberala. Acest lucru este posibil doar intr-o alianta", considera vicepresedintele PD.
In schimb, zilele trecute, liderul filialei judetene Constanta a PD, deputatul Stelian Dutu, a anuntat ca membrii PD Constanta sunt de acord cu fuziunea PNL-PD. Totodata, presedintele filialei Bistrita-Nasaud a PNL, Sabin Iliesi, a declarat ca nu este de acord cu fuziunea PNL-PD si a apreciat ca Alianta D.A. este "o casatorie din interes, si nu una din iubire".