Deputatul UDMR de Cluj Konya Hamar Sandor a declarat sambata, de la tribuna Consiliului Reprezentatilor Unionali (CRU) desfasurat la Targu Mures, ca actuala Coalitie e distrusa chiar de cel care a creat-o. "In acest moment suntem si victime, si spectatori si nu stim daca Romania ramane democratie parlamentara sau va ajunge democratie prezidentiala", a declarat Konya. In acest context, deputatul UDMR a sustinut ca este posibil sa se creeze o criza, daca transformarea Romaniei intr-o republica prezidentiala nu reuseste. Presedintele UDMR, Markó Béla, a refuzat sa-si exprime un punct de vedere in legatura cu afirmatiile facute de Konya.

Frunda merge pe aceeasi idee

Presedintele CRU, senatorul UDMR de Mures Frunda Gyorgy, ii da in schimb dreptate lui Konya Hamar, sustinand ca in-tr-adevar exista "semne" care sa conduca la o astfel de interpretare. "Exista anumite semne, de exemplu proiectul de lege privind Serviciile secrete, care dau posibilitatea unor oameni politici sa se gan-deasca la faptul ca presedintele, Presedintia vor sa-si intareasca rolul. Asta asa este. ßi rolul presedintelui in CSAT. Eu cred ca ar fi o mare greseala si o pierdere pentru Romania, daca coroborezi aceasta tendinta cu clara dorinta de restrangere a drepturilor fundamentale ale omului, de exemplu ascultarea telefoanelor fara autorizatie judecatoreasca, ceea ce este foarte grav, modificarea codului de procedura penala si a codului penal", a declarat Frunda, care a reclamat in acest context faptul ca peste 800 de amendamente discutate in Camera Deputatilor nu au fost discutate in Senat si nu au fost prezentate de Ministerul Justitiei in Senat.

Sunt semne, exista tendinte...

"Sunt semne de intrebare si semne de exclamare ingrijoratoare, pentru ca in nici un caz, sub aceasta dorinta de lupta impotriva coruptiei, drepturile fundamentale nu ai dreptul sa le incalci", a sustinut Frunda.
El a adaugat ca, in contextul discutiilor desfasurate in urma cu cateva zile la Strasbourg, pe tema raportului lui Dick Marty, s-a spus ca nici macar in cazul terorismului nu e ingaduit ca drepturile umane sa fie incalcate. "Toata lumea a spus la unison ca important este ca lumea sa se simta in siguranta, sa nu se simta hartuita sau la dispozitia statului, pentru ca in Romania, la ora actuala, am prea multe mijloace juridice pentru tragerea cuiva la raspundere si drepturile omului incep sa fie in pericol, dupa parerea mea. Exista tendinte. Exista tendinte legislative care doresc sa creasca puterea presedintelui, exista o anumita dorinta din partea diferitelor asociatii si fundatii, dar la nivel legislativ inca nu avem astfel de incercari si cred ca nici nu e bine sa ajungem acolo", a conchis Frunda.

UDMR vrea reprezentant in CSAT

Presedintele UDMR, Markó Béla, si senatorul Frunda Gyorgy au sustinut ca UDMR ar trebui sa aiba propriul reprezentant in Consiliul Suprem de Aparare a ¥arii (CSAT).
"E timpul sa avem un reprezentant al maghiarimii in CSAT. ßi nici in Ministerul Afacerilor Externe nu prea avem reprezentanti ai UDMR, cu exceptia unuia", a aratat Frunda, de la tribuna CRU. Markó Béla a sustinut, la randul sau, ideea lansata de Frunda, declarand ulterior presei ca prezenta unui reprezentant al UDMR in CSAT ar fi necesara si chiar benefica pentru activitatea acestui organism.