Serviciul Roman de Informatii a desecretizat ieri raportul cu privire la gripa aviara pe care il trimisese autoritatilor inca de la sfarsitul saptamanii trecute. Datele SRI arata ca o posibila cauza a aparitiei virusului aviar in fermele de la Codlea si Alba ar putea fi importurile de pasari vii din Ungaria, Slovacia si Olanda. Raportul SRI scoate la iveala faptul ca pasarile au inceput sa moara in fermele de la Codlea la sfarsitul lunii aprilie, iar patronii au incercat sa scape de cadavre.
Unii au alertat medicii veterinari, dar acestia au refuzat sa se implice. In raport se mentioneaza faptul ca "SC Patiprod SRL Codlea a achizitionat de la firma Verba Trans SRL din Brasov 41.860 de pui de curca importati pe 17 ianuarie de la firma Aviagen din Ungaria. Pentru ca in perioada 23-28 aprilie le-au murit 29.000 de pui de curca, reprezentantii firmei au luat legatura cu medicul veterinar care si-a declinat competenta, afirmand ca nu se pricepe decat la pui de gaina. Pana pe 28 aprilie, reprezentantii Patiprod au aruncat pasarile intr-o groapa sapata la 300 de metri in afara perimetrului fermei".
Conform raportului, si firma Drakom Codlea a importat de la o firma din Slovacia 48.500 de pui vii, transportul fiind insotit de documente sanitar-veterinare potrivit carora pasarile erau sanatoase. Ancheta SRI scoate in evidenta faptul ca, la intrarea in tara, a existat un control sanitar-veterinar insuficient al importurilor de pui vii. Serviciul nu exclude ca o posibila cauza a raspandirii virusului aviar in fermele romanesti sa fie tocmai pasarile aduse din alte tari.
Premierul Calin Popescu Tariceanu sustine ca raportul SRI nu aduce dovezi in sprijinul ipotezei ca virusul aviar ar fi fost adus in Romania prin importuri de pasari din alte tari. In opinia sa, exista doar speculatii in acest sens si nici o dovada clara. Sefii serviciilor veterinare din Ungaria si Slovacia au negat fapul ca s-ar fi exportat in Romania pasari infectate cu virusul aviar.