Angajatii Consiliului Judetean (CJ) Dolj pot beneficia de cinci sporuri salariale care, insumate, ajung la 110% din venitul de baza. "Colegii" acestora din prefectura, drept raspuns la solicitarea depusa de GdS privind chestiunea sporurilor, s-au pitit in spatele confidentialitatii salarizarii.
Procentul maxim al unui spor salarial de care beneficiaza angajatii CJ Dolj este de 25 de puncte, numai ca trei dintre cele cinci sporuri la care ei "au acces" ating aceasta valoare. Potrivit institutiei, sporul de vechime poate fi intre 0 si 25% din salariul de baza, insa nu exista variabile cand vine vorba de sporul de dispozitiv, acesta fiind fixat la 25 de puncte procentuale. Unii dintre salariatii CJ, auditori sau cei care fac controale financiare preventive, beneficiaza de un spor salarial de alte 25 de procente pe motivul ca efectueaza o activitate complexa.
Venitul lunar al unui angajat CJ poate creste cu inca 15% sub forma sporului de confidentialitate daca respectivul este consilier juridic. In plus, aceasta categorie de "sfatuitori" mai primeste a zecea parte din salariul de baza drept compensatie pentru mobilitate. Deoarece se considera ca un loc de munca la CJ afecteaza starea de sanatate, angajatii institutiei mai beneficiaza de o compensatie pentru "conditii vatamatoare" de munca sub forma altor zece procente din salariul de baza. Cu astfel de sporuri, un functionar public din conducerea institutiei sau un sef de directie din cadrul CJ ajunge la un salariu de 35.000-36.000 de lei pe an, echivalentul cu aproximatie a 3.000 de lei pe luna, dupa cum reiese din declaratiile de avere publicate pe pagina de internet www.cjdolj.ro.
GdS a inaintat si Prefecturii Dolj cererea de a ne comunica de ce sporuri salariale beneficiaza angajatii institutiei si care este valoarea acestora in procente. Institutia a raspuns ca "are obligatia de a asigura confidentialitatea salariului angajatilor sai" platiti din bani publici si ca personalul angajat este format din functionari publici, functionari cu statut special si personal contractual ale caror salarii sunt stabilite de Ministerul Internelor si Administratiei. In raspunsul sau, prefectura ne-a asigurat ca veniturile "se incadreaza strict in limitele impuse de actele normative care reglementeaza salarizarea fiecarei categorii de personal, desi in solicitarea facuta nu am afirmat ca, Doamne fereste, functionarii institutiei ar beneficia de castiguri nemeritate sau ca nu muncesc pe branci pentru salariile pe care le au.