Peste 60.000 de lei din bugetul saracit de criza al municipalitatii au intrat in conturile unei firme private pentru revopsirea stalpilor de iluminat din Parcul "Nicolae Romanescu". Regia de Administrare a Domeniului Public din subordinea primariei, cea care se ocupa de astfel de lucrari, nici macar nu a participat la licitatie.

In timp ce angajatii de la stat, inclusiv cei de la primarie si de la Regia de Administrare a Domeniului Public, se dadeau de ceasul mortii ca raman fara slujbe, municipalitatea atribuia un contract de 53.400 de lei plus TVA firmei Pasaj SRL din Craiova pentru revopsirea a 178 de stalpi de iluminat din Parcul "Romanescu". Ciudat este ca lucrarea nu a fost data Regiei din subordine, cea care se ocupa de plantatul panselutelor, tunsul si vopsitul gardurilor si alte activitati asemanatoare. Si mai ciudat este ca in luna iunie, atunci cand a fost atribuit contractul, la Regie si la primarie, sefii incepeau selectia celor care trebuia sa fie dati afara din cauza lipsei banilor. De-a dreptul uimitor este faptul ca Regia nu a depus nici o oferta la procedura initiata de primarie in sistemul electronic de achizitii publice, desi, potrivit directorului Regiei, Ion Petre, exista un angajat care se ocupa cu acest domeniu.
"Da, nu am participat. Posibil sa nu o fi vazut. I-am intrebat pe ai mei si au spus ca nu stiu. Daca a fost cineva sanctionat ca nu a stiut de oferta? Ah, nu", a explicat Ion Petre. Acum, din doua una: ori RAADPFL nu are nevoie de bani, ori s-a dat la o parte pentru a face loc firmei private. Singura, de altfel, care a depus o oferta. Nici o alta firma din Craiova sau din tara nu a dorit sa castige peste 60.000 de lei pentru a spoi niste stalpi cu vopsea. Ca doar nu e criza. Potrivit site-ului propriu de pe internet, Pasaj SRL este o societate comerciala al carei obiect principal de activitate este producerea diferitelor obiecte din fier forjat, de la mese si scaune la paturi. De asemenea, firma reconditioneaza si restaureaza lucrari deteriorate din fier forjat la pretul de "zero lei pe metrul patrat cu TVA inclusa", dupa cum apare pe site-ul firmei. Care sa fie scopul revopsirii respectivilor stalpi de iluminat? Concordanta cu noul mobilier urban, spune primaria in caietul de sarcini. Explicatia detaliata este savuroasa.
"In municipiul Craiova se realizeaza o serie de lucrari care duc la crearea unui ambiant (sic!) deosebit, incepand de la paviment, jardiniere si spatii verzi, iluminat pietonal si stradal, cu o arhitectura moderna, fantani arteziene iluminate multicolor, cat si amplasarea de mobilier stradal incadrat in noua arhitectura a orasului. De asemenea, aceleasi schimbari arhitecturale se realizeaza si in parcurile si gradinile publice, unde se impune schimbarea aspectului punctelor luminoase existente in concordanta cu noul mobilier urban", se mai arata in caietul de sarcini. La un calcul simplu, rezulta ca pentru fiecare stalp de iluminat revopsit primaria a cheltuit 353 de lei, adica aproape 85 de euro.