ImpactNews informeaza: Sondaj SOROS: Basescu, sanctionat de romani cu respingerea ideii de republica semiprezidentiala
Peste jumatate dintre romani sunt de acord cu demiterea Guvernului de catre Parlament, releva datele unei cercetari realizate de Fundatia Soros Romania in cadrul programului Studii Electorale Romanesti. In prezent, 46% dintre romani sunt de parere ca Parlamentul trebuie sa aiba mai multa putere si doar 28% cred ca Presedintele ar trebui sa fie mai puternic. In urma cu patru ani, trendul era inversat: 48% dintre respondenti credeau ca presedintele ar trebui sa aiba mai multa putere, comparativ cu 26% care vedeau legislativul ca cea mai important putere in stat.
In ceea ce priveste demiterea Guvernului, romanii sustin mai degraba demiterea lui de catre Parlament, nu de presedinte: 54% dintre romani sunt de acord cu demiterea Guvernului de catre Parlament, fata de 27% care prefera demiterea Guvernului de catre presedinte. In 2007, romanii indreptateau in mod egal presedintele si Parlamentul in demiterea Guvernului - 36-37% dintre respondenti -, iar in 2002, romanii tindeau sa considere doar presedintele indreptatit - 47% sustineau demiterea de catre presedinte, in timp ce 36% sustineau dreptul Parlamentului.
Pe de alta parte, aproape jumatate (46%) dintre cetateni considera ca Parlamentul ar trebui sa fie format doar din candidatii partidului care obtine cel mai mare numar de voturi (37% dintre respondenti sunt impotriva acestei idei).
Conform cercetarii, parerile sunt impartite in ceea ce priveste posibilitatea existentei a mai mult de doua mandate in cazul presedintilor "buni": jumatate (47%) dintre romani sunt de acord cu aceasta varianta, in timp ce 44% dintre respondenti sunt impotriva.
In ceea ce priveste optiunea pentru Monarhie ca alternativa la Republica, aceasta este destul de putin raspandita, dar pare sa fie in crestere: 11-12% in 1992, 12% in 2002 si 25% in 2011.
Romanii continua sa sustina intr-o majoritate covarsitoare ca democratia este cea mai buna forma de guvernare - peste 75%, indiferent de an. Conducerea de catre un guvern de tehnocrati sau un lider puternic reprezinta variante cu o atractivitate ridicata pentru o mare parte a alegatorilor (aproximativ 70-80% in 2009). Pentru opinia publica romaneasca, tehnocratia sau liderul puternic nu exclud insa existenta unei forme de guvernare democratice.
In ceea ce priveste sustinerea unei conduceri militare, aceasta alternativa este considerata o forma buna de guvernare de cel mult un sfert dintre romani, in scadere fata de 2008.
Dupa minimul istoric al anului 2007 in ceea ce priveste interesul cetatenilor pentru politica, in 2011 cercetarea Soros constata o crestere semnificativa a numarului de romani interesati de politica, in special a celor interesati de politica locala. Astfel, 29% dintre romani se declara in 2011 interesati de politica locala, comparativ cu 19% in 2007.
In prezent, 34% dintre romani sunt interesati in general de viata politica din Romania - in 2007, doar 23% dintre romani declarau la fel.
Analiza citata foloseste datele unui sondaj de opinie reprezentativ pentru populatia Romaniei in varsta de cel putin 18 ani, pe un esantion de 1.200 de persoane in varsta de cel putin 18 ani. Marja de eroare a sondajului este de +/- 2,7%, la un nivel de incredere de 95%. Culegerea datelor s-a realizat in perioada 6-19 noiembrie 2011, de catre The Gallup Organization Romania.