Adevarul publica un articol cu titlul "Romanii vor schimbarea clasei politice", din care puteti citi in continuare un fragment.
'Chiar daca se pronunta pentru inlocuirea Cabinetului Boc, romanii nu ar da guvernarea pe mana partidelor de Opozitie. Demiterea Guvernului PDL-UDMR-UNPR intruneste sprijinul a 50,6% dintre romani, potrivit unui sondaj INSOMAR.
PSD si PNL nu au motive sa desfaca sampania victoriei pentru a sarbatori prabusirea accentuata a actualei Puteri in sondajul de opinie INSMOAR. Doar o treime dintre cei care doresc schimbarea guvernului Boc au optat, in diferite forme, pentru Opozitie: 18,1% vor un guvern condus de PSD, 10,2% unul liberal si doar 2,9% o combinatie intre cele doua partide. O alta treime cauta variante in afara actualei clase politice mergand de la un guvern de tehnocrati pana la optiuni gen "alte variante" sau un guvern de tineri. Astfel, 28,2 % din romani nu mai au incredere in capacitatea de guvernare a partidelor de Opozitie. O treime nu stiu sau nu raspund, ceea ce reprezinta un semnal elocvent ca nu identifica nicio alternativa printre liderii sau partidele deja existente pe scena politica. Gradul de neincredere in actuala oferta este reflectat si de raspunsurile legate de alegerile parlamentare: 60,7% nu au optat pentru niciun partid. Astfel, 31,8% au declarat ca nu vor vota, 21,1% nu sunt hotarati, iar 7,8% nu au raspuns la aceasta intrebare.
PDL, in scadere
Cei care s-ar prezenta la vot ar sanctiona in primul rand PDL cotat, la ora actuala, cu doar 13,7% din intentiile de vot. Este al doilea sondaj aparut dupa decizia Guvernului de a taia salariile si de a majora TVA. Intr-o recenta cercetare IPP, democrat-liberalii erau creditati cu 12%. PSD ar obtine 38,8% din voturi, in timp ce PNL este cotat cu 21,1%. PRM cu 8,9% ar depasi pragul electoral, iar UDMR ar obtine 5,1%. UNPR, este cotat cu 1,8%, sub pragul electoral.
Pe de alta parte, toate personalitatile masurate se afla "pe minus" la capitolul imagine: cota de neincredere o depaseste pe cea de incredere. Emil Boc a reusit sa fie primul in acest top - 75% au raspuns ca au "foarte putina incredere" in premier. Presedintele Traian Basescu il urmeaza indeaproape cu 72% . Si liderii Opozitiei intrunesc insa un numar masiv de pareri negative: Crin Antonescu 51%, Victor Ponta 50%. Criza a "muscat" chiar si din procentele guvernatorului BNR , Mugur Isarescu, despre care 50% din cei intervievati spun ca au foarte putina incredere. Sondajul a fost realizat in perioada 7-12 iulie si are o marja de eroare de 3%.