Primaria Craiova sustine ca propunerea sa de a asigura transport gratuit pensionarilor cu pensii sub 1.000 de lei nu are caracter electoral
Antonie Solomon a dat asigurari marti ca Primaria Craiova are suficienti bani pentru a asigura gratuitatea transportului pentru pensionari, in varianta propusa spre aprobarea consiliului local in sedinta de astazi. "Vom avea bani, pentru ca nu facem o asemenea propunere fara acoperire. Nu ne batem joc de oameni, nu suntem populisti si nici in campanie electorala", sustine primarul Solomon.

"Nu cred ca pensionarii vor sta toti in autobuze"

Edilul spune ca noua varianta de subventionare a Regiei Autonome de Transport (RAT) Craiova nu va presupune cheltuieli majore si nu are drept scop o acoperire mascata a pierderilor de sase milioane de lei cu care institutia condusa de Marinel Florescu a incheiat anul financiar 2011. "Eu trebuie sa subventionez diferenta dintre venituri si cheltuieli, asta e obligatia mea. Pentru recuperarea pierderii de sase milioane de lei, pe care n-am creat-o eu, o sa facem un program pe sapte ani. Nu ii omoram maine ca au sase milioane pierdere! Dar noi, ca primarie, vom subventiona tot timpul doar diferenta intre venituri si cheltuieli, nu si aceasta pierdere", a spus Solomon.
Nicolae Pascu, directorul executiv al Directiei Economice din Primaria Craiova, sustine la randul sau ca noua varianta de calculare si aplicare a subventiilor catre RAT nu va presupune cheltuieli mai mari, ci, dimpotriva, va fi mai convenabila financiar pentru ca nu se va aplica TVA la sumele acordate Regiei de transport.
"In varianta care exista in prezent, abonamentele subventionate de primarie sunt purtatoare de TVA, ceea ce nu se mai intampla in varianta noua, pe care am propus-o acum consiliului local. Pentru ca noi, in aceasta noua varianta, nu vom mai subventiona abonamente, ci doar diferenta dintre venituri si cheltuieli. Iar asta doar in limita celor 13 milioane de lei alocate pentru subventii. La nevoie, daca noi stabilim ca vrem sa marim numarul de curse pe anumite trasee sau sa reparam mai multe masini, putem sa marim cheltuielile de exploatare si deci valoarea subventiei alocate de la bugetul local", a explicat directorul Pascu.
Marea teama care exista atat in randul sefilor de la RAT, cat si in al celor din Primaria Craiova este ca autobuzele si tramvaiele Regiei publice de transport o sa fie luate cu asalt de pensionari de la 1 martie. "Ei (conducerea RAT - n.r.) se sperie ca o sa fie o avalansa de calatori daca se aproba aceste gratuitati. Insa, eu nu cred ca pensionarii vor sta toti in autobuze, sa creeze probleme", a fost de parere directorul Nicolae Pascu.

"Pensionar nu este echivalent cu decrepit"

Opiniile de pe Facebook ale cititorilor Gazetei de Sud sunt impartite cu privire la noile gratuitati pentru pensionari pe transportul in comun.
"Laudabil", sustine Gabriela Antonie. "In sfarsit, s-a gandit si domnul primar sa faca ceva pentru cetatenii batrani ai orasului", spune si Nicolae Dragos Cosmin. "Foarte frumos", apreciaza Cristian Fasie. "Buni a mea a muncit 35 de ani si are o pensie mizerabila. Macar atat sa faceti pentru bietii pensionari", spune Elena Myryam.
"Ar fi cazul sa dea gratuitate elevilor. Pensionarii sa stea acasa", sustine Florin Lita. Aceeasi opinie o are si Maria Barbu: "Cred ca pentru elevi si studenti ar fi mai bine. De ce sa dea la pensionari?".
"Dupa ce ca-s vai mama lor rablele de autobuze si circula dupa un program doar de cei de la RAT stiut, asta ar mai lipsi - pensionari plecati la plimbare cand trebuie sa pleci sau sa te intorci de la serviciu", crede Dan Onescu. "Domnul primar a inceput deja campania electorala. Daca ii pasa cu adevarat de persoanele cu pensii mici, lua aceasta masura cu mult timp in urma, nu acum, cand mai sunt cateva luni pana la alegeri. Sa nu uitam ca in sedinta de consiliu local in care s-a votat bugetul Craiovei, domnul primar a propus un buget mai mic pentru RAT. Faptul ca acum vrea sa ofere aceste subventii nu face altceva decat sa-mi intareasca ideea ca face aceste demersuri in scop electoral, uitand ca acum cateva saptamani era impotriva acestei propuneri, doar pentru ca era venita din partea unei alte persoane si nu si-ar mai fi putut aroga meritele", afirma Doru Caplea.
"Ce strategie are gagiul! Dupa ce le-a anulat (cu mana lui) pensionarilor subventia inainte sa intre la puscarie, acum le-o acorda din nou pentru ca vine campania electorala! 44.000 de pensionari inseamna 44.000 de voturi! Iar dupa alegeri o sa spuna ca nu mai sunt bani pentru subventie si o va anula iar. Bravo, smechere! I-ai facut!!! Sper ca, de data asta, pensionarii sa se simta jigniti ca le dai galeata electorala cu doi mici si o bere, ca sa voteze cum vrei matale. Eu, in locul lor, 'te-as face'... As accepta 'tichetul-cadou' si as vota invers ca sa nu mai desconsideri inteligenta pensionarilor! Pensionar nu este echivalent cu decrepit si sper ca pensionarii sa iti demonstreze asta! Mama o sa te pacaleasca! Deci, mai ai 44.219 pensionari!", spune Toma Cristian Petrescu.