Primarul Antonie Solomon s-a declarat luni nemultumit de activitatea Politiei Comunitare si a politistilor condusi de Georgel Enescu.
Alesii locali i-au invitat luni pe craioveni la sediul Primariei Craiova sa discute despre modul in care au fost cheltuiti banii publici, in 2005. Desi tot staff-ul municipalitatii s-a prezentat la intalnire, cei care nu s-au prezentat au fost tocmai cetatenii orasului. Anticipand lipsa de interes a craiovenilor, edilii le-au trasat sarcina de serviciu subalternilor sa vina cu mic, cu mare pentru a umple, pana la refuz, sala in care a avut loc dezbaterea. In acest fel, acestia s-au putut lauda ca actiunea initiata a fost un veritabil succes, desi au omis faptul ca tocmai publicul-tinta a lipsit.
Pentru inceput, participantilor le-a fost facuta o scurta prezentare a contului de executie al municipiului Craiova, pe 31 decembrie 2005. Astfel, desi primaria si-a propus la inceputul anului trecut sa obtina venituri de 236 de milioane RON, la finele lui 2005 s-au strans 232 de milioane RON. Potrivit primarului Solomon, cea mai mare parte a veniturilor a mers spre plata salariilor personalului din invatamant, in valoare de 103 milioane RON. Pentru angajatii primariei, bugetul local a alocat anul trecut o suma de 6,2 milioane RON.
Politia Comunitara - o idee neinspirata
Primarul Antonie Solomon a adus din nou in atentie problema Politiei Comunitare. Desi a laudat actuala conducere, acesta a declarat ca municipalitatea a luat o decizie pripita cand a decis infiintarea institutiei.
"Ne-am grabit sa o infiintam, dar asta e. Nu ne putem astepta la rezultate extraordinare de la niste agenti care se ocupau pana acum cu paza. Intr-un an-doi, cred ca ne putem simti in siguranta pe strazi. As vrea sa avem 700 de politisti comunitari pe strada. Numai in 2005 am cheltuit 44 de miliarde de lei cu ei. Nu ma astept insa acum sa faca urmariri pe strada ca in filme cu masini sau motoscutere si sa scoata pistoalele", a declarat Solomon. Nemultumit s-a aratat edilul-sef si fata de forta Inspectoratului Judetean de Politie (IPJ) Dolj. In opinia primarului, acesta "nu mai are cine stie ce forta in Craiova si o parte din sarcini cade pe umerii politistilor comunitari". Georgel Enescu, seful IPJ Dolj, l-a contrazis insa pe Solomon, sustinand ca politistii din subordinea lui si-au indeplinit foarte bine toate misiunile.
"Eu zic ca ne facem datoria in oras. Avem o interventie buna si am fost capabili sa reducem rata criminalitatii. Putem sa spunem chiar ca avem rezultate foarte bune. Nu stiu de ce a facut primarul astfel de declaratii. A mai facut si inainte astfel de declaratii", a spus Enescu.