Primarul Solomon se gandeste sa faca plangere penala impotriva consilierilor locali ai PDL, care au votat impotriva rectificarii bugetare in varianta ceruta de edil
Razboiul dintre primarul Craiovei, Antonie Solomon, si colegii sai de partid - consilierii locali ai PDL - ar putea imbraca aspecte penale. Prin cuvinte atent alese - aproape facandu-i prosti - edilul a anuntat ieri, intr-o conferinta de presa, ca se gandeste sa le faca plangeri penale consilierilor care, la sedinta de joia trecuta a legislativului local, n-au adoptat rectificarea de buget in varianta propusa de el.

Salubritatea, marul discordiei

"La ultima sedinta a consiliului local s-au intamplat mici nereguli, probabil ca din lipsa de cunostinta sau rea-vointa, sa nu zic prostie din partea unor consilieri. Adica, la rectificarea de buget s-au propus la anumite capitole alte sume, care sa satisfaca, sa zic asa, cheltuielile din domeniul respectiv. Nu s-au aprobat cele propuse de primarul Craiovei. De ce? Ambitii, ca sa nu le zic altfel", a declarat primarul in conferinta de presa.
Principala nemultumire a edilului este ca pedelistii - care au majoritate in Consiliul Local Craiova - nu au fost de acord cu suplimentarea bugetului pentru SC Salubritate Craiova SA, suplimentare care ar fi fost necesara tocmai pentru ca aceiasi consilieri votasera o majorare a tarifelor la curatenie.
"Nu-i posibil sa nu aloci bani la Salubritate fiind ca 'Asa vrem noi acuma, ca suntem majoritari!'. Cam asa s-au exprimat consilierii, intreband de ce nu ne-am incadrat in bugetul propus la inceputul anului. N-au tinut cont ca, de fapt, era o suplimentare de buget pentru ca, in luna august, tot aceiasi consilieri au aprobat majorarea tarifului la Salubritate, iar asta inseamna o cheltuiala in plus pentru primaria orasului. Ma gandesc daca pentru asta sa le fac sau nu o plangere penala pentru abuz in serviciu sau sa recuperez suma de la ei, prin instanta", a spus Solomon.
"Imi iau familia si matur"

Primarul sustine ca salubrizarea orasului este o prioritate pentru el, iar pentru asta va cere mai multi bani in bugetul de anul viitor.
"Inca de cand m-am intors la primarie am spus: Craiova e murdara, e maturata de vant si spalata de ploi. Ma intreaba consilierii de ce s-a marit numarul de strazi pe care se face curatenie si se spala. Pai ce zic oamenii acestia care locuiesc nu chiar in centrul Craiovei? Nu platesc si ei taxe si impozite? N-au dreptul sa aiba si ei strazi curate? Vreau sa va spun ca in momentul de fata se face curatenie doar pe 112 strazi. Pentru Salubritate sunt dispus sa propun in noul buget oricat. Craiova trebuie sa fie curata!", sustine Solomon.
Edilul spune ca, la nevoie, daca banii alocati nu sunt suficienti, va trece chiar el la matura: "De-as sti ca matur eu strada, imi iau un kilometru de strada zilnic, imi iau familia si o matur fiindca vreau sa traiesc intr-un oras curat!".
Solomon e convins ca respingerea propunerilor sale bugetare are motive pur politice: "Unii consilieri au fost dezinformati. Ma suna multi - si din partea puterii, si de la opozitie - si discut cu ei. Le-am spus ca lucrurile vor intra in normal, sa mai aiba rabdare. Nu se poate sa mergi in dauna Craiovei cu asemenea masuri, doar de dragul ca eu mi-am anuntat intentia de a candida din partea altui partid. Pentru asta s-a declansat tavalugul, dar impotriva Craiovei, nu a mea!".

"O sa imput penalitatile consilierilor care au votat impotriva"

O alta nemultumire a primarului tine de respingerea unei rectificari bugetare pe care el o solicitase in vederea imbunatatirii iluminatului public din oras.
"Exista un contract pe zece ani cu firma Luxten, care a concesionat pe aceasta perioada tot ce inseamna iluminat public - mentenanta, extindere. Noi suntem datori sa platim lunar o anumita suma, in jur de 200.000 de lei. S-au taiat acesti bani, care sunt pentru investitii, nu cum spune cineva ca se face iluminat artistic. N-are nici o legatura, ci e vorba doar de o rata din acel contract. Cum sa procedez? Doar sa imput penalitatile consilierilor care au votat impotriva! O sa plateasca ei aceasta suma. Nu ne jucam, pentru ca exista un contract cu clauze precise! Aveți ce aveți cu Solomon, dar lasati Craiova! Orice angajament al institutiei trebuie respectat, indiferent cine o conduce!", a declarat Antonie Solomon.
Pe de alta parte, primarul e nedumerit si de soarta banilor pentru extinderea adapostului canin de la Facai. Primarul propusese sa se dea o alta destinatie acestor bani, insa consilierii s-au opus.
"Ei insista pentru extinderea stabilimentului canin de la Facai. Directia de specialitate a primariei le-a explicat ca nu poti sa obtii autorizatie decat printr-un studiu de impact. Asta presupune ca aceia care locuiesc in zona stabilimentului trebuie sa-si dea acordul, lucru care nu se va obtine. Si totusi, ei lasa acesti bani acolo, ca sa fie", a spus edilul.
Solomon a declarat ca sunt sanse sa nu dea prea curand ochii cu consilierii locali: "O sa particip la sedintele consiliului local atunci cand o sa simt ca nu mai sunt transformate de unii in conferinte de presa. Eu sper ca domnii consilieri sa inteleaga ca trebuie sa se gandeasca numai la Craiova. Ce au cu mine e treaba lor, dar cu Craiova nu le dau voie sa mai greseasca".