Desi oficial e inca membru al PDL, primarul Craiovei, Antonie Solomon, a primit functii de conducere in UNPR
Primarul Craiovei, Antonie Solomon, se afla intr-o situatie cel putin inedita. De cateva zile, el lasa impresia ca e membru in doua partide politice, situatie care i-ar putea pune sub semnul intrebarii chiar detinerea functiei de primar.

Primarul Craiovei, inca membru al PDL

Totul a plecat de la decizia luata in seara zilei de joi, 2 februarie, de Biroul Permanent Local (BPL) Craiova al PDL, cu privire la excluderea din partid a sase consilieri locali care nu au sustinut amendamentele propuse de PDL la bugetul Craiovei. Cu aceeasi ocazie, s-a decis sa fie dat afara din partid si primarul Antonie Solomon.
Cum au auzit ca a fost exclus din PDL, uneperistii, carora edilul-sef le declarase dragostea de ceva vreme, s-au grabit sa-l puna vineri, 3 februarie, intr-o importanta functie de conducere - aceea de vicepresedinte la nivel national. "Biroul Politic Permanent National al UNPR a decis vineri numirea lui Antonie Solomon in functia de vicepresedinte al Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei. Antonie Solomon a devenit membru al UNPR in urma deciziei de excludere din PDL. Primarul municipiului Craiova, Antonie Solomon, si-a anuntat deja candidatura pentru un nou mandat, sub sigla Uniunii Nationale pentru Progresul Romaniei", se arata intr-un comunicat de vineri al UNPR.
Edilul-sef al Baniei devenea astfel cel de-al 23-lea vicepresedinte al partidului lui Oprea, primind o functie similara celei a lui Gheorghe Bica, fostul sef al politiei doljene. Toate bune si frumoase, numai ca uneperistii erau intr-o grava eroare, pentru ca Solomon nu fusese... exclus din PDL! Formal, el este inca membru al partidului lui Emil Boc, pentru ca BPL Craiova al PDL a decis doar sa propuna forului decizional - Consiliul de Coordonare Local (CCL) - aceasta sanctiune a excluderii. Sedinta CCL in care s-ar putea lua decizia de excludere este programata vineri, 10 februarie, fiind urmata sambata, 11 februarie, de o sedinta a forului superior - Consiliul de Coordonare Judetean. Pana atunci, Solomon este tot pedelist.

"Astia de la UNPR s-au grabit sa-mi dea tot felul de functii"

Chestionat vineri in legatura cu desemnarea primarului Craiovei in functia de vicepresedinte al UNPR, celalalt vicepresedinte doljean, Gheorghe Bica, declara: "Solomon e membru UNPR, cum sa nu fie? Altfel cum puteam sa-l punem vicepresedinte daca n-ar avea adeziune la noi?". Cand si-a dat insa seama ca Solomon nu si-a incheiat "conturile" cu PDL-ul, Bica si-a mai nuantat declaratiile, sustinand: "Cel putin eu asa banuiesc, ca are adeziune la noi. N-am vazut insa aceasta adeziune".
Chestionat in legatura cu inscrierea sa in UNPR, primarul Solomon a precizat: "Nu m-am inscris in UNPR pentru ca inca n-am fost dat afara din PDL, ci doar s-a propus excluderea mea. O sa-mi depun adeziunea abia dupa ce voi fi dat afara". Cat despre numirea sa in functia de vicepresedinte al UNPR, edilul-sef al Craiovei a declarat: "Astia de la UNPR s-au grabit sa-mi dea tot felul de functii, pentru ca au crezut ca m-au dat deja afara din PDL. Insa eu nu sunt inca membrul lor, desi am spus de mult ca voi candida din partea lor pentru inca un mandat la primarie".
Si totusi, UNPR a reusit recordul de a-i mai da luni, 6 februarie, inca o functie importanta in partid unui... membru al altui partid! "Biroul Politic Permanent National al UNPR a decis luni, 6 februarie 2012, numirea lui Antonie Solomon in functia de presedinte interimar al Organizatiei Judetene Dolj si a lui Mihail Genoiu in functia de prim-vicepresedinte al UNPR Dolj", se arata intr-un comunicat de luni al UNPR.
"Functiile din UNPR le voi prelua peste cateva zile, dupa ce se va lua decizia definitiva privind excluderea din PDL. Sper sa nu-mi faca astia figura... Dar, daca totusi nu ma dau afara, eu raman in PDL", a precizat primarul Antonie Solomon.
Daca demisioneaza, Solomon isi pierde scaunul

Multi s-ar putea intreba: ce-l leaga pe Solomon atat de tare de PDL de nu pleaca din acest partid? Explicatia e simpla: potrivit legislatiei in vigoare, daca isi da demisia din PDL, pierde si postul de primar.
Legea nr. 393/2004, privind statutul alesilor locali, arata in art. 15 alin. 2 cazurile in care "calitatea de primar inceteaza, de drept, inainte de expirarea duratei normale a mandatului". Printre aceste cazuri este mentionata, la litera g) indice 1, si "pierderea, prin demisie, a calitatii de membru al partidului politic sau al organizatiei minoritatii nationale pe a carei lista a fost ales".
La randul sau, Legea nr. 14/2003 a partidelor politice stipuleaza in art. 8 urmatoarele: "Un cetatean roman nu poate face parte in acelasi timp din doua sau mai multe partide politice. Inscrierea unei persoane intr-un alt partid politic constituie de drept demisie din partidul al carui membru a fost anterior. La inscrierea intr-un partid politic, orice persoana este obligata sa declare in scris, pe propria raspundere, daca are sau nu calitatea de membru al unui alt partid politic".
Cu alte cuvinte, Solomon nu poate demisiona din PDL pentru ca ar trebui sa plece de la primarie. Daca insa e dat afara din partid, el ramane mai departe primar.