Inpolitics : Vasile Dancu: "Iliescu, Constantinescu si Basescu - marii invinsi ai politicii mioritice"

O constanta a vietii politice mioritice este perpetua confruntare, un razboi permanent ale carui principale victime sunt chiar sefii de stat, indiferent de culoarea politica, afirma sociologul clujean Vasile Dancu care e de parere ca principala menire a pesedistului Victor Ponta este aceea de a "readuce normalitatea" in politica autohtona.

Ion Iliescu, invins de Piata Universitatii

"Cert este ca un ethos al confruntarii este dominanta vietii politice (...) Nimeni nu poate scapa de acest razboi, dar in primul rand nu pot scapa presedintii. Este un razboi pe care toti il pierd pana la urma, dar il duc cu insufletire pentru ca sunt animati de batalii si victorii marunte. Ion Iliescu a pierdut razboiul cu democratia chiar la inceput cand Piata Universitatii a fost o capcana in care l-au bagat, probabil, apropiatii lui, generali. Nu stiu cat a fost el de convins ca minerii si venirea lor va fi un lucru bun, nu stiu cum i-a fost prezentat pericolul pentru tara reprezentat de partidele istorice, rege sau studenti, dar ceea ce stim ca razboiul acela cu Piata Universitatii i-a fost fatal (...)

Emil Constantinescu, invins chiar de sistemul pe care l-a reprezentat

Emil Constantinescu s-a batut cu sistemul si securitatea. Un razboi inchipuit, creat de psihoza conflictului continuu, evident, dominanta si in grupul lui politic. Razboiul l-a pierdut pentru ca nu si-a dat seama ca el insusi era sistemul (...)
Traian Basescu si sabia lui de lemn
Traian Basescu s-a prins ca trebuie sa schimbe scaunul ca sa nu pateasca la fel ca predecesorul sau, invins de umbra securitatii. A simtit nevoia sa devina jucator, nu putea sa stea sa-si astepte adversarii si a trecut la atac. A intrat cu sabia in mana, dar dupa ceva vreme a constatat ca sabia era de lemn (...) A luat lupta pe cont propriu, asumandu-si o schimbare pe care nu o poate face nimeni singur. Mai are putin din mandat, dar nu este exclus ca, la final, cu franchetea care il caracterizeaza, sa spuna: am infrant!", scrie Vasile Dancu, pe blog.