Cele mai importante organizatii neguvernamentale din tara sustin ca un eventual vot negativ din partea electoratului in ceea ce priveste propunerea Parlamentului de demitere a presedintelui Traian Basescu ar reprezenta un semnal negativ cu privire la masura in care parlamentarii mai sint in acord cu cetatenii care i-au ales. Reprezentantii societatii civile cred ca intr-o asemenea situatie se impune ca parlamentari sa-si verifice calitatea de reprezentanti ai vointei publice si sa se supuna ei insisi unui test electoral.

Legat de prezenta la urne, aceiasi reprezentanti ai societatii civile cred ca romanii trebuie sa se prezinte in numar mare la referendum pentru a nu exista nici o posibilitate de viciere a rezultatului acestei consultari populare.

Referitor la referendumul legat de demiterea sefului statului, sub titlul "Campania pentru un referendum corect", Clubul APD Galati a anuntat ca-i invita pe toti cetatenii interesati de transparenta si corectitudinea referendumului din 19 mai sa se implice in pregatirea si derularea activitatilor de observare a acestuia. Cetatenii interesati sa se implice in observarea referendumului din 19 mai sint invitati sa sune la telefon 0721-264.482, sau pe e-mail la [email protected], persoana de contact: Spulber Fanel - Presedintele Clubului APD Galati.

Persoanele care doresc sa sprijine financiar observarea referendumului au posibilitatea de a face o donatie in contul Asociatiei Pro Democratia - Filiala Galati, in contul

RO22BRMA0180018896800000 deschis la Banca Romaneasca.