Coalitia pentru o Guvernare Curata (CGC) cere publicarea urgenta de catre CNSAS, in baza Legii 544/2001, a listei persoanelor care au semnat angajamente de colaborare cu fosta Securitate si care detin functii publice. Potrivit unui comunicat, CGC sustine demersul Societatii Academice Romane privind difuzarea numelor colaboratorilor fostei Securitatii, care sunt in functii publice, conform articolului 2 al Legii privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice.
"Parlamentarii actuali, ca si magistratii, membrii Guvernului, precum si alte categorii de demnitari sau functionari publici au semnat acte oficiale prin care afirma ca nu au colaborat cu fosta Securitate. In aceste conditii, credem ca ascunderea in continuare a angajamentelor lor risca sa protejeze o ilegalitate.
Totodata, este preferabil ca publicul sa primeasca o informatie clara si neambigua, respectiv numele celor care au semnat un angajament de colaborare sub orice forma, proces care se poate realiza mult mai repede si nu stanjeneste modul de operare al CNSAS", se arata in comunicatul remis de CGC si semnat de SAR, GDS, Societatea Timisoara, Alianta Civica, Freedom House Romania, Agentia de Monitorizare a Presei, CJI, APADOR-CH. (Nicoleta Nicolae)