Social-democratii au anuntat, joi, ca vor depune la CCR o contestatie privind Legea pensiilor. Nemultumirile lor sunt legate de cresterea varstei de pensionare la femei, dar si de pastrarea punctului de pensie la 39% si majorarea penalizarilor impuse in cazul pensionsrilor anticipate.
Social-democratii sunt nemultumiti de respingerea creşterii punctului de pensie la 45%, de cresterea varstei de pensionare la femei la 65 de ani, dar si de introducerea pensiilor ocupationale in sistemul public de pensii, fapt ce ar duce la cresterea deficitului.
"In ceea ce priveste cresterea dramatica a varstei de pensionare pentru femei, ca partid de stanga consideram ca pentru o femeie, in conditiile din Romania, o crestere la 65 de ani a varstei de pensionare este de neacceptat. Conditiile impuse de Putere sunt de neacceptat, avand in vedere uzura accelerata a femeii din Romania, care are si obligatii casnice", a spus deputetul PSD Ioan Cindrea.
Potrivit social-democratului, un alt motiv pentru care PSD a boicotat miercuri votul pe Legea pensiilor, a fost legat de penalizarile impuse in cazul pensionarilor anticipate.
"In cazul acestora, pensia se reduce cu 30%. Prin legea aprobata miercuri, penalizare creste la 45%, ceea ce inseamna ca un pensionar primeste doar 55% din pensie, daca se pensioneaza cu cinci ani mai repede", atrage atentia Cindrea.
Joi, deputatii au respins majorarea punctului de pensie la 45%. Astfel, punctul de pensie va ramane la 39%, respectiv 732,8 lei.
Amendamentul a fost respins de Plenul Camerei Deputatilor, acesta fiind forul decizional, dupa ce, marti, a trecut cu cu 12 voturi "pentru" si 8 abtineri de Comisia de munca a Camerei Deputatilor.
Potrivit noii Legi a pensiilor, pana in 2030, barbatii si femeile vor iesi la pensie la aceeasi varsta, respectiv 65 de ani.