Convocat intr-o sedinta extraordinara, Comitetul Executiv National al PSD a avut pe ordinea de zi dezbaterea principalelor cauze care au generat un scor atat de slab electoral pentru social-democrati, in multe dintre judetele tarii, dar si diverse puncte referitoare la posibile strategii viitoare ale partidului. Presedintele PSD, Mircea Geoana, a luat cuvantul inaintea inceperii dezbaterilor, pentru a prezenta in fata sefilor de filiale judetene ale partidului motivele pentru care social-democratii nu au reusit sa convinga si sa mobilizeze nici macar propriul sau electorat in totalitate.
"Cred ca principala noastra dificultate, pe langa supraestimarea potentialului acestor partide care au fost in jurul nostru la acest demers, a fost faptul ca nu am reusit sa prezentam o alternativa credibila, nu numai ca persoana, dar si ca partid. Aici trebuie sa ne concentram efortul in perioada urmatoare", a afirmat Geoana. Impaciutor si intelegator vizavi de rezultatele foarte slabe obtinute de multe judete, Geoana si-a aparat propriul scaun, mutand vina din curtea PSD in cea a "asa-zisilor aliati", care, in opinia sa, mai mult au incurcat decat sa ajute. "Haideti sa luam cu barbatie acest rezultat. Sa nu incercam sa gasim in mod necesar vinovati numai intre noi. Vom discuta despre modul in care a fost executata campania, modul in care ne-au ajutat sau mai mult ne-au incurcat unii dintre asa-zisii nostri aliati". El a lansat si un apel mobilizator la unitatea partidului, puternic zdruncinata, in ultimele zile, de declaratiile "dizidentilor" Grupului de la Cluj. "Sa strangem randurile si sa pastram intacta forta noastra de lupta", a atentionat Geoana.

Vinovatii: Aliatii si Basescu

"Factorii atenuanti" ai esecului, cum i-a numit liderul PSD, sunt "aliatii de paie" pe care PSD i-a avut in aceasta lupta, dar si masina de propaganda si resursele imense detinute de PD si Traian Basescu. "Rezultatul global nu a fost cel pe care l-am dorit. Faptul ca am avut in aceasta batalie niste aliati de paie, faptul ca am avut in aceasta competitie o masinarie de propaganda si resurse imense din partea adversarilor, Traian Basescu si PD, reprezinta factori atenuanti", a spus Geoana.