DeCeNews : Basescu va pleca. In elicopter sau pe vapor? (Autor : Val Valcu)
Basescu are alternativa plecarii de bunavoie, pe vapor, asa cum a promis in primul mandat. Am incercat sa va reformez, n-ati vrut, o sa ma regretati. (Parca asa ceva zicea si vineri, cand a retras legea). Sau poate continua cu manevre, cu provocari, cu legea martiala...
Ce folos? Il va demite pe Boc, lumea o sa-l huiduie: uite, lasul, vrea sa-si scape pielea! S-a folosit de pitic ca de-o carpa, acum il arunca. Nu-l va demite, lumea o sa-l injure si mai abitir. Vine 24 ianuarie. Ce va spune, ca sa nu arunce iarasi tara in aer? Cat o poate duce, cu proteste permanente de strada? Unde se va ascunde pana in noiembrie? Cine mai crede ca se poate fura la vot, fara o explozie sociala si apoi o judecata a intregului lot CPEx?
Cum va reactiona societatea miercuri, daca naimitii lui Basescu de la Curtea Constitutionala vor aproba comasarea alegerilor? Sau, daca, la fel ca alti sobolani din aparatul de stat, si astia parasesc corabia. Si declara neconstitutionala legea? A doua zi avem un nou 22 decembrie...
Cred ca Basescu a fost anesteziat de lazaroii, dancii, pielenii si imasii care i-au spus ca poate folosi sociologia impotriva societatii. Toti mercenarii sondajelor care se bateau in paradoxuri: uite ca PDL scade, dar stati linistiti, USL nu creste, asa ca da-le peste bot Traiane, ii faci tu pe fraieri si de data asta!
Sa vedem cine va cadea de fraier: Basescu, care va lua asupra lui tot dezastrul actualei guvernari sau adevaratii profitori ai regimului? Orice ar face, Basescu nu mai poate intoarce multimea.
Sau...mai poate sa demisioneze, cum aminteam. Miscarea i-ar salva pielea lui Basescu, ar arunca in aer toate acuzatiile (dictator, om al securitatii, hot de voturi), ba poate i-ar da o gura de oxigen si PDL-ului. Baronii locali ar rasufla usurati, s-ar bate cu pumnul in piept, ca D-ul din sigla e de la democratie, nu de la dictatura s.a.m.d.
Nu este exclus ca baronii sa fie cei care, cand vor vedea ca se impute treaba, sa fie primii care il vor debarca pe Basescu. Daca nu mai poate sa le tina de sase, la furat de voturi, mai rau ii trage in jos, cu impopularitatea sa imensa.
Intrebarea care se pune este: ii va lasa Basescu pe baroni sa se descurce singuri, plecand ca sa-si salveze pielea, sau il vor arunca baronii peste bord, mai inainte?
Din pacate pentru Traian Basescu, il tin in loc oamenii sai din primul cerc la Puterii. Spre deosebire de baronii PDL, alde Oprea, Voinescu, Macovei, Turcan etc. trec direct in somaj daca Basescu pleaca in pensie. Adus la Putere de asa zisii intelectuali ai lui Basescu, ar fi frumos ca actualul regim sa fie condus la elicopter de aceiasi oameni.