Autoritatile judetene vor sa organizeze cursuri de reconversie profesionala in domeniul constructiilor pentru tinerii sinistrati care isi vor face ucenicia pe santierele din Lunca Dunarii.
Dupa ce guvernul a obligat o mie de sinistrati doljeni sa-si reconstruiasca singuri casele, chiar daca acestia nu sunt constructori de meserie, autoritatile judetene au hotarat sa trimita la cursuri de reconversie profesionala tinerii sinistrati care pot ajuta la reconstructia caselor. Centrul Regional de Formare Profesionala (CRFP) organizeaza cursuri de maistri in constructii si practica pe santierele din comunele afectate de inundatii pentru persoanele care vor sa ajute la ridicarea caselor luate de ape. "Daca vom gasi echipe de tineri atat din localitatile afectate de inundatii, cat si din comunele invecinate care vor sa lucreze la construirea caselor, CRFP va organiza cursuri de maistri in constructie, practica se va face pe santiere, iar la sfarsit acestia vor obtine o calificare", a explicat prefectul de Dolj, Nicolae Giugea.
"Tinerii din ziua de azi se feresc de munca"
Primarilor doljeni din localitatile afectate de inundatii le revine sarcina sa gaseasca tinerii care doresc sa fie maistri si sa ii trimita la cursuri. Cu toate ca edilii sunt de acord cu propunerea autoritatilor judetene, acestia nu stiu daca barbatii din comunele lor sunt dispusi sa invete meserie. "Sunt destui tineri si nu numai care nu au un loc de munca. O sa ii inventariem si o sa vedem care opteaza pentru aceste cursuri. Cred ca aceia care provin din familii de meseriasi vor fi incantati, deoarece ei stiu deja meserie, iar prin aceste cursuri obtin si o diploma", a spus Florea Cone, primarul comunei Macesu de Jos. Edilul-sef din Carna nu stie cat de dornici sunt tinerii din comuna sa de cursurile CRFP, pentru ca acestia se feresc de munca pe santier. "La tara nu mai sunt meseriasi, nici cizmari, nici potcovari, nici zidari si fiecare om ar trebui sa stie sa faca ceva in viata. Din pacate, tinerii din ziua de azi se feresc de munca si nu stiu cat de dornici o sa fie sa mearga la aceste cursuri", a spus Constantin Radu, primarul din Carna.
Rastul nu duce lipsa de mesteri
Daca primarii din Macesu de Jos si Carna nu sunt siguri ca vor gasi tineri care sa urmeze cursurile CRFP, in Rast exista de cativa ani o echipa de mesteri care se ocupa de constructiile din comuna. "Eu am de mult o echipa de mesteri, care au lucrat si la ridicarea sediului primariei. Atunci erau 40, dar dupa ce au invatat meserie in Rast au plecat la munca in strainatate si mi-au mai ramas doar 12. Acestia insa au promis ca mai invata si pe altii si, dupa ce ridica casele lor, vor pune umarul si pentru cei care nu mai sunt in putere. Meseria asta se invata pe santier, se fura si nu stam acum sa le predam teorii despre constructii cand scopul nostru este sa terminam o data ridicarea caselor", a precizat primarul Rastului, Iulian Silisteanu. Ramane de vazut cat de receptivi vor fi la propunerea autoritatilor judetene tinerii sinistrati si cati dintre ei, dupa ce-si vor face ucenicia la reconstructia caselor, vor fi meseriasii de maine ai satului.