Oamenii ale caror case au fost distruse de inundatiile din septembrie anul trecut mai au de asteptat pana se vor muta in noile locuinte, construite cu bani de la guvern.
Din cele 20 de case care trebuia reconstruite anul trecut, doar trei au fost finalizate pana la sfarsitul anului 2005. Motivele invocate de primarii celor opt localitati afectate de inundatiile din septembrie pentru ca au intarziat inceperea lucrarilor sunt, de cele mai multe ori, vremea proasta si lipsa de bani pentru manopera. Sorin Marian Vasiluta, primarul comunei Melinesti, a declarat ca nu avea cum sa inceapa lucrarile de reconstructie in conditiile in care materialele de la guvern au ajuns in comuna in luna noiembrie a anului trecut, iar Prefectura Dolj nu a alocat bani si pentru manopera. "Urmeaza sa incepem lucrarile la una dintre case in cursul acestei saptamani. Cealalta a fost reconstruita deja prin efortul beneficiarului. Oricum, deocamdata ne gandim de unde sa scoatem bani pentru a plati executia lucrarilor pentru ca, desi in alte comune s-au alocat 30 de milioane de lei pentru manopera, la noi nu s-a dat nici un ban. Acum va trebui sa punem bani din buzunar, de la beneficiari. Chiar noi, cei din primarie, vom pune bani pentru ca altfel nu vad nici o rezolvare", a spus primarul Vasiluta.
Lucrarile la case, amanate de inundatiile din martie
In conditiile in care lucrarile la casa ramasa neconstruita de anul trecut vor incepe in aceasta saptamana, asa cum a declarat edilul-sef din Melinesti, beneficiarul s-ar putea considera norocos daca se va muta in noua locuinta la sfarsitul verii. Cu toate ca toate cele 17 familii beneficiare ale caselor executate cu bani de la stat stau in continuare pe la rude si prieteni in asteptarea momentului cand se vor putea muta in noile locuinte, reprezentantii prefecturii spun ca primarii doljeni implicati in actiunea de reconstructie si-au aratat toata disponibilitatea pentru inceperea lucrarilor. Pana acum insa, singura comuna unde lucrarile au fost finalizate este Carpen. Localitatile unde lucrarile nu au fost nici macar incepute sunt Bucovat, Cernatesti, Melinesti, Plesoi, Predesti, Sopot si Terpezita, iar in comuna Gogosu executia caselor a fost demarata, insa lucrarile s-au oprit intr-un stadiu incipient.
De vina pentru amanarea lucrarilor este, in opinia autoritatilor, natura, care le-a dat batai de cap primarilor si in luna martie a acestui an. "Multe dintre localitatile afectate de inundatii anul trecut au fost din nou inundate anul acesta, in martie. Primarii asteapta sa se imbunatateasca vremea si sa se usuce pamantul pentru a incepe lucrarile si si-au aratat toata disponibilitatea in a-i ajuta pe oameni. Oricum, nu exista persoane care la aceasta ora sa nu aiba acoperis deasupra capului, toti s-au adapostit la rude sau prieteni", a spus Ecaterina Tudorica, consilier in cadrul Directiei de Integrare Europeana din Prefectura Dolj. In ceea ce priveste neacordarea banilor pentru plata executiei lucrarilor, autoritatile spun ca guvernul nici nu alocat bani pentru reconstructia caselor afectate de inundatiile din septembrie anul trecut. "Desi pentru casele propuse pentru reconstructie in lunile iulie si august guvernul a dat bani, pentru cele din septembrie nu s-a mai intamplat asa. Am reusit totusi sa strangem din donatii 300 de milioane de lei pe care ii vom imparti imediat ce lucrarile vor fi incepute", a spus prefectul de Dolj, Nicolae Giugea.