Constiinta unui Liberal de Stanga: Jocuri de putere

Prieteni, a trecut si Conventia Nationala a PDL. Care, dincolo de rezultate, arata un lucru despre care am tot scris, si care explica aspectul mizerabil al politicii romanesti: totul se rezuma la o lupta pentru putere, in care nu-si au loc nici valorile, nici programele si nici scrupulele. Nici inu a fost altceva la PDL. Mai mult, interventia lui traian basescu, insistenta cu care a promovat-o pe udrea, n-au facut decat sa toarne gaz peste foc. Previzibil, a castigat, destul de strans, Vasile Blaga. Doar ca nu stiu la ce o sa-i foloseasca aceasta victorie, daca, dupa gestul teatral de despartire de aseara, basescu rupe partidul, si-si face o "noua constructie de dreapta". Adica o jucarie, cu care sa faca el ce vrea, asa cum a facut cu pedeleul condus de boc.
Ar fi absolut inutil sa socotim acum cine ramane cu Blaga, cine pleaca la basescu. Atata vreme cat e doar un joc de putere, totul se bazeaza pe un calcul de oportunitate. Și in acest moment astfel de calcule sunt greu de facut. Cert este un lucru: PDL a iesit foarte slabit din aceasta confruntare interna. Asta inseamna un singur lucru: aripa Blaga a PDL este mai pregatita ca oricand pentru o constructie alaturi de PNL. Antonescu abia putea sa-si ascunda bucuria pentru rezultatele de ieri. Frunzaverde chiar a fost o achizitie care produce dividende.
Cred ca acum, in PNL, se fac tot mai multe calcule privitoare la momentul ruperii USL. Nu sunt convins de sinceritatea increderii penelistilor in soliditatea constructiei numite USL, si in continuitatea ei. Intrebarea este daca, aritmetic vorbind, PNL poate guverna cu PDL, sau, ma rog, cu ce ramane din el in Parlament. Este compatibil nationalismul afisat de PNL cu o guvernare alaturi de UDMR, de ale carui voturi va avea nevoie, mai mult ca sigur? Bun, PDL va putea fi un intermediar intre liberali si udemeristi.
Urmeaza o perioada de instabilitate politica, daca PNL se decide ca vrea mai mult decat are acum. Si sunt destui liberali carora le ploua in gura dupa tata bugetului de stat. PSD nu pare foarte constient de pericolul pe care il reprezinta victoria lui Blaga. Poate pierde totul in cateva zile. Cu atat mai mult cu cat, in acest moment, traian basescu este total destabilizat, si nu prea mai conteaza in ecuatia puterii.
Un joc de putere s-a incheiat, dand startul altuia, la o scara si mai mare. Agenda publica a lipsit si de la Conventia PDL, lipseste si din prioritatile guvernarii actuale. Pretul il platim noi, nu ei, politicienii. Un pret care nu poate fi suportat. Economia este in continuare in stare grava, problemele sociale se agraveaza, cele din justitie, la fel. Statul este mai slabit ca oricand, iar increderea cetatenilor in el, la cel mai mic nivel posibil.
Romania nu mai are un arbitru, o ancora de stabilitate. Presedintele Romaniei este o epava politica, societatea civila, o fictiune, de solidaritate nationala nici vorba, politicul este total discreditat. Fiecare se descurca asa cum poate. Viitorul nu mai intereseaza pe nimeni. Iar din prezent cu greu mai putem evada.
Pana la urma singurul victorios este traian basescu. In fond, haosul a fost proiectul lui, si i-a iesit.