Ieri, la hotelul Continental, a avut loc o intalnire intre membrii Pro Democratia si reprezentantii mediului politic din judetul Bihor. Moderatorii discutiei au fost presedintele asociatiei, Cristian Parvulescu, si Alexandu Simon, reprezentant al filialei locale a Pro Democratia.
Conform presedintelui Pro Democratia, este a zecea dezbatere pe aceasta tema in Romania si antepenultima din acest an. "Consideram ca daca vorbim de o reforma a Constitutiei trebuie sa o facem de la radacini. Aceasta este cauza pentru care organizam aceste mese rotunde peste tot in Romania. Dorim sa aflam care este parerea bihorenilor cu privire la acest subiect. Temele pe care eu propun sa le discutam sunt necesitatea reformularii constitutiei, regionalizarea si raportul dintre institutiile publice. Este nevoie de o reforma in ceea ce priveste Constitutia Romaniei, sau nu?", a declarat Cristian Parvulescu.
Intrarea Romaniei in UE presupune modificarea Constitutiei
Intalnirea s-a bucurat de o prezenta numeroasa, la aceeasi masa asezandu-se atat colegi, cat si contracandidati in campania electorala care bate la usa. Printre cei prezenti s-au numarat Ioan Mang, Lia Pop, Claudiu Pop, Felix Cozma si Sonia Draghici din PSD, Octavian Bot si Mihai Groza din PDL, Eduard Hellvig si Mircea Malan din PNL si Lakatos Péter din UDMR. "Importanta nu este schimbarea Constitutiei, ci modul in care punem intrebarea cu privire la modificarea ei. Eu cred ca intrarea Romaniei in UE presupune o alta organizare interna si un alt mod de relationare intre institutiile publice. Asta pentru a le armoniza cu cele din Uniunea Europeana", a sustinut social-democrata Lia Pop.

Eduard Hellvig a declarat ca este nevoie de o modificare a Constitutiei si ca reforma in acest domeniu trebuie sa inceapa cu reorganizarea aparatului si sistemului legislativ. "Timp de 18 ani am fost martorii multor reforme. Acestea au schimbat doar oamenii din anumite pozitii si eventual au mai creat institutii pentru anumiti oameni, dar nu au modificat cu adevarat niciodata sistemul politic. Din pacate in Romania exista un faliment al puterii legislative. O lege se aplica abia in doi ani de la momentul in care e conceputa. Cred ca acesta este lucrul cu care trebuie sa inceapa reforma", a declarat liberalul. Colegul lui de partid Mircea Malan considera ca forma Constitutiei a fost generata de interesele clasei politice care era la guvernare cand a fost scrisa si ca, prin ea, se intentiona justificarea anumitor institutii sau subsisteme politice. "Cred ca atunci cand a aparut Constitutia ea a avut scopuri legate de Guvernul de atunci. Societatea romaneasca s-a modificat foarte mult de atunci, am intrat in UE si cred ca este nevoie de o modificare sau de schimbarea totala a Constitutiei", a sustinut Mircea Malan. Octavian Bot, din PDL, si-a axat discursul pe confuzia care se face astazi intre legislativ si executiv exemplificand cateva dintre sincopele actualului sistem de guvernare. "Cred ca necesitatea modificarii Constitutiei izvoraste din realitatea romaneasca. Sunt convins ca in ceea ce priveste modificarea Constitutiei nu suportul poporului lipseste, ci vointa politica. Eu personal cred ca este mare nevoie de aceasta modificare. Vedem situatii in care se schimba rolul intre legislativ si executiv, iar apelul prea des pentru solutionarea unor probleme la Curtea Constitutionala este o dovada ca este mare nevoie de o alta Constitutie", a declarat candidatul PDL.