"Directorii SIE si-au manifestat intreaga disponibilitate pentru aplicarea legislatiei in vigoare, asa ca am putut stabili un calendar concret al predarii arhivei desecretizate a Securitatii", a declarat ieri Cazimir Ionescu, membru al Colegiului CNSAS. El a precizat ca pana la sfarsitul acestei luni SIE va livra CNSAS un prim lot constand in 3.000 de dosare de Securitate.
Ieri, in cadrul unei intalniri dintre conducerea SIE si membrii Colegiului CNSAS, desfasurata "intr-o atmosfera de solicitudine reciproca", conducerea Serviciului de Informatii Externe a anuntat ca va preda arhiva declasificata, microfilmele documentelor intocmite de Securitate, sistemul de regasire automata a datelor din arhiva, cat si a dosarelor de personal ale ofiterilor care au facut politie politica.
"Ori de cate ori vom considera ca este necesar, vom merge la ei sa examinam aceste dosare clasificate, astfel incat ancheta declansata de noi sa mearga mai departe", a precizat Cazimir Ionescu. Directorul SIE, Gheorghe Fulga, s-a aratat de acord ca membrii Consiliului sa poata cerceta la sediul Serviciului chiar si dosarele secrete din arhiva Securitatii. Potrivit lui Cazimir Ionescu, Gheorghe Fulga le-a declarat membrilor Colegiului: "Va asumati raspunderea si puteti lucra inclusiv pe dosarele in care noi nu am apucat sa protejam unele nume, dar nu puteti sa le luati de aici". (Dan Ghetu)