VIP informeaza: Iliescu: Basescu a ramas cu ranchiuna in suflet de la suspendare si nu se poate detasa.
Presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, afirma intr-un interviu pentru revista VIP, ca actualul sef al statului nu este capabil sa se detaseze de sentimente personale, mentionand ca suspendarea acestuia de catre Parlament a fost o greseala, insa Traian Basescu a ramas "cu ranchiuna in suflet".
Iliescu mentioneaza ca a avut o relatie normala cu Traian Basescu la inceputul primului mandat al acestuia, dar apoi "mediul politic s-a degradat". "In loc sa foloseasca un limbaj coerent, sa aiba intelepciunea si puterea detasarii de care va spuneam, sa ajunga la o concluzie comuna pentru a rezolva problema, a declansat un scandal cu PNL, in special cu premierul Tariceanu", a spus Iliescu.
El aminteste ca PSD a decis sa sprijine Cabinetul minoritar rezultat dupa ce PDL nu a mai fost in Guvern. "Noi, ca partid de opozitie, am ales sa sprijinim acest Guvern minoritar. Asa a rezistat Guvernul Tariceanu timp de 4 ani. Cu toate acestea, climatul politic deja se stricase. Traian Basescu a fost pornit impotriva Parlamentului, care l-a penalizat, pe merit, cu suspendare. Sigur, atunci nu s-au calculat bine momentul si pasul urmator. Era clar ca, la referendum, el va castiga. Desigur, nu trebuia sa apelam la astfel de masuri. A fost o greseala, insa de atunci, domnul Basescu a ramas cu ranchiuna in suflet", a spus Iliescu.
Intrebat daca aceasta ranchiuna este o pornire fireasca pentru orice om, fostul presedinte a raspuns: "Nu pentru un presedinte, care trebuie sa aiba un echilibru, sa aiba puterea detasarii, sa fie mai intelept si mai diplomat decat alte persoane".
El a apreciat ca "din pacate", presedintele Traian Basescu "nu dispune de acest echilibru".
"Care-i problema? Ca a fost suspendat? De ce aceasta ura nestinsa fata de Parlament si o mare parte a parlamentarilor? Domnul Basescu nu are incarcatura intelectuala si psihica necesara pentru a se detasa de resentimentele personale si a mentine dialogul, echilibrul. Vedeti, de pilda, si iesirile acelea fata de presa, care trebuie sa ramana 'cainele de paza' al societatii, asa cum e firesc, peste tot in lume. Presa nu mai e presa daca nu-si mentine spiritul critic la adresa guvernantilor. Traian Basescu este deranjat de orice actiune critica a presei si o trateaza cu ostilitate. Pentru el, ziaristii sunt slugile mogulilor... Cand esti seful statului, trebuie sa ai taria si forta necesare sa te detasezi de multe lucruri si sa fii deschis catre toate sectoarele societatii", a spus Ion Iliescu.