Serviciile de asistenta sociala din cadrul primariilor gorjene vor fi controlate de inspectorii Directiei de Munca si Protectie Sociala.

Directia de Munca si Protectie Sociala Gorj va verifica modul in care serviciile de asistenta sociala de la nivelul primariilor au realizat anchetele sociale si listele pentru persoanele care primesc ajutoare de la stat. Este, in primul rand, vorba de cetatenii carora primariile trebuie sa le distribuie in acest an faina si zahar din stocurile de interventie comunitare. Produsele alimentare sunt destinate categoriilor defavozitate, precum beneficiarii Legii venitului minim garantat, respectiv 11.455 de persoane. De asemenea, in acest an vor mai primi faina si zahar de la Uniunea Europeana 8.207 someri, 16.872 de pensionari si 4.420 de persoane cu handicap grav si accentuat din judetul Gorj.
Potrivit lui Constantin Negrea, directorul coordonator al Agentiei de Plati si Interventii in Agricultura (APIA) Gorj, programul de distribuire de alimente provenite din fondurile comunitare se va desfasura in perioada 15 august - 31 decembrie 2009.

Beneficiari fara drept

Zoica Zamfirescu, secretarul Consiliului Judetean Gorj, a declarat ca anul trecut au existat persoane care au primit ajutoare alimentare din fonduri comunitare fara a avea dreptul. Din acest motiv, pana pe 15 august, controalele Directiei de Munca si Protectie Sociala Gorj trebuie sa elimine de pe listele intocmite de primarii persoanele care nu au dreptul sa primeasca faina si zahar. "Verificarile Directiei trebuie sa vizeze in primul rand modul in care au fost efectuate acele anchete sociale, care in anumite cazuri sunt subiective. Primarii sunt tentati sa puna pe liste si cetateni care in realitate nu se incadreaza in conditiile prevazute in legislatie. Trebuie sa ii ajutam cu adevarat pe cei care sunt saraci si au mare nevoie de aceste produse. Am avut anul trecut cazuri in care a primit cine nu trebuia. Cei care trebuie sa ia alimentele au ajuns sa se uite cum le primesc cei care nu le merita. Mai bine nu mai facem acest program la Gorj decat sa se intample astfel de situatii", a mentionat Zoica Zamfirescu, secretarul Consiliului Judetean Gorj, institutie ce are ca principala atributie centralizarea listelor cu beneficiari si comunicarea acestora catre APIA.
Potrivit estimarii APIA, in acest an vor beneficia de faina si zaharul de la UE 40.954 de gorjeni.