Senator PSD de Satu Mare, VALER MARIAN, a sustinut in Senat o declaratie politica intitulata "Dupa 70 de ani de la Dictatul de la Viena: victimele uitate, calaii omagiati", pe care o puteti citi in continuare.
'Cu doua saptamani in urma s-au implinit 70 de ani de la Dictatul de la Viena din 30 august 1940, prin care marile puteri fasciste Germania si Italia au obligat Romania sa cedeze nord - vestul Transilvaniei Ungariei horthyste. Dictatul de la Viena a ramas in memoria poporului roman drept un act odios soldat cu sute de crime abominabile si sute de mii de romani prigoniti, expulzati sau refugiati. Actuala putere portocalie nu a acordat nicio atentie acestui moment comemorativ, neorganizand nicio manifestare oficiala in memoria victimelor Dictatului de la Viena. Mai mult ca sigur ca actuala guvernare n-a dorit sa supere UDMR, formatiune de care depinde soarta sa. Nici partidele politice, societatea civila si presa n-au acordat evenimentului importanta de altadata, probabil datorita unei false pudori europeniste.
Daca noi romanii nu am dorit ori am uitat sa comemoram victimele Dictatului de la Viena, altii au inceput sa reinterpreteze istoria, respectiv odiosul act din 30 august 1940, si sa-i omagieze pe calai. Astfel, in zilele de 2 si 3 septembrie 2010, Muzeul Judetean din Satu Mare a organizat un simpozion, la care au participat cativa istorici mai putin cunoscuti din Romania si din Ungaria si care a avut un titlu care a iritat majoritatea romaneasca: "Arbitrajul de la Viena din 30 august 1940. Antecedente si consecinte". Organizatorii simpozionului au utilizat termenul "Arbitrajul de la Viena", folosit in 1940 si ulterior de oficialii si istoricii maghiari, germani si italieni, desi in istoriografia romaneasca si internationala a fost consacrat termenul "Dictatul de la Viena". Pe de alta parte, in mod ostentativ, organizatorii au reprodus pe afisul si pe programul simpozionului ultima parte a textului dictatului, pe care se vede semnatura ministrului roman de externe Mihail Manoilescu, pentru a sugera astfel ca romanii au semnat si deci au acceptat actul de la Viena.
Dupa nicio saptamana, respectiv in data de 7 septembrie 2010, la Satu Mare a fost organizata o manifestare dedicata aniversarii a 70 de ani de la intrarea in municipiul Satu Mare a armatei ungare, in frunte cu conducatorul fascist Miklos Horthy, calare pe un cal alb, in urma Dictatului de la Viena. Aniversarea unei invazii si ocupatii cu consecinte tragice pentru romani a fost organizata de o asociatie revizionista maghiara din Satu Mare, denumita Podul, recent infiintata, impreuna cu Asociatia Miklos Horthy si Ordinul Vitejilor, organizatii revizioniste din Ungaria. Manifestarea s-a desfasurat in sala de sedinte a Protopopiatului reformat din Satu Mare, unde au fost tinute mai multe discursuri de omagiere a lui Miklos Horthy si a Dictatului de la Viena. A fost prima aniversare oficiala a Dictatului de la Viena la Satu Mare, iar autoritatile romane nu au avut nicio reactie.
Asociatia Podul a mai organizat o manifestare revizionista, in perioada 15 - 18 iulie 2010, in localitatea Dorolt din judetul Satu Mare, situata la frontiera Romaniei cu Ungaria. Manifestarea respectiva a fost intitulata "Podul peste Partium", Tinutul Partium fiind, potrivit istoriografiei maghiare, o regiune care a inclus o mare parte din judetele Satu Mare, Bihor si Salaj si a apartinut Regatului Ungariei in epoca medievala. Presedintele Asociatiei Podul din Satu Mare este un cetatean roman de nationalitate maghiara, pe nume Krako Rudolf, de meserie tamplar, ajuns somer datorita absentelor repetate si nejustificate de la serviciu, care este finantat si manipulat din Ungaria. Manifestarea de la Dorolt a fost organizata pe un teren pus la dispozitie de parohia reformata din localitate, pe care a fost amplasata o tabara cu corturi, scena si steaguri ale Ungariei Mari. Invitatul de onoare al acestei manifestari revizioniste a fost liderul partidului de extrema dreapta Jobbik din Ungaria, Vona Gabor, care a intrat anul acesta in Parlamentul de la Budapesta, obtinand aproape 18% din voturi, cunoscut si ca fondator al Garzii Maghiare, care a fost scoasa in afara legii anul trecut de autoritatile ungare. Cu acest prilej, Vona Gabor a prezentat doua initiative legislative ale partidului Jobbik. Prima dintre ele prevede obligativitatea evocarii Tratatului de la Trianon in toate scolile din Ungaria si in cele cu predare in limba maghiara de pe teritoriul altor state, urmarindu-se astfel ca noile generatii sa cunoasca semnificatiile tratatului care a ciuntit Ungaria Mare si ca tinerii maghiari dinafara granitelor Ungariei sa nu mai poata fi asimilati de populatia majoritara. A doua initiativa prevede un plan de excursii obligatorii pentru elevii scolilor generale din Ungaria in fostele teritorii ale Ungariei Mari, pentru a incheia relatii de prietenie cu elevii din randul minoritatilor maghiare din Transilvania, Slovacia, Voievodina si Ucraina. La manifestare au fost prezenti si presedintele organizatiei judetene a Partidului Civic Maghiar, Hegedus Pal, si episcopul reformat de Piatra Craiului, Csuri Istvan, succesorul si marioneta lui Laszlo Tokes.
Urmare a lipsei de reactie a autoritatilor romane, dupa patru zile de la celebrarea sa la Satu Mare, conducatorul fascist Miklos Horthy a fost omagiat la Miercurea Ciuc. Manifestarea de omagiere a fost organizata in piata centrala a orasului, sambata, 11 septembrie 2010, de catre Miscarea Tinerilor celor 64 de Comitate si Ordinul Vitejilor din Ungaria. Manifestarea a avut drept scop celebrarea cedarii Ardealului cu 70 de ani in urma, fiind refacuta simbolic intrarea pe un cal alb a lui Miklos Horthy in orasul Miercurea Ciuc, inconjurat de husari. Ce este foarte grav, manifestarea revizionista de la Miercurea Ciuc a fost autorizata de primarul Raduly Robert (UDMR), care si-a motivat decizia prin respectarea libertatii de exprimare prevazute de Constitutia Romaniei, iar prefectul judetului Harghita, Ladanyi Laszlo Zsolt, reprezentantul local al Guvernului Romaniei, a declarat presei ca adunarea din piata mare a orasului a fost autorizata, deci legala. Ori organizatiile care au solicitat si au obtinut autorizatia se situeaza inafara Constitutiei Romaniei, prin scopul si trecutul lor revizionist: titulatura Miscarii Tinerilor celor 64 de Comitate face trimitere la refacerea Ungariei Mari, iar Ordinul Vitejilor a fost infiintat chiar in anii celui de al doilea razboi mondial.
In mod paradoxal, in timp ce este interzisa si pedepsita orice evocare si comemorare a maresalului Ion Antonescu, conducatorul statului roman in perioada 1940-1944, in Romania este permisa omagierea conducatorului fascist ungar Miklos Horthy, un calau al poporului roman. Gestul organizatiilor extremiste maghiare este unul fara precedent in conditiile in care nici macar in Ungaria nu este permisa celebrarea lui Horthy. La asa ceva se ajunge cand iti uiti propria istorie.
Solicit Serviciului Roman de Informatii sa faca cunoscut opiniei publice daca a monitorizat recentele manifestari revizioniste de la Satu Mare si Miercurea Ciuc si daca a sesizat Parchetul sub aspectul infractiunii de actiuni impotriva ordinii constitutionale, prevazuta si pedepsita de art. 166ˡ din Codul Penal. In asteptarea unui raspuns, voi sesiza Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie cu aceasta declaratie politica.'