AGERPRES : Cererea USL privind suspendarea presedintelui a fost prezentata in plenul Parlamentului
Cererea USL privind suspendarea presedintelui este citita joi, in plenul reunit al celor doua Camere ale Parlamentului, de senatorul PSD Toni Grebla, in prezenta sefului statului.
Uniunea Social Liberala sustine, intre altele, in cererea de suspendare a presedintelui, ca Traian Basescu a incalcat in mod grav prevederile Constitutiei si principiul fundamental al democratiei reprezentative atunci cand a declarat ca nu va numi un premier din partea USL chiar daca aceasta formatiune politica va obtine majoritatea absoluta in Parlament.
Potrivit documentului, presedintele Traian Basescu a uzurpat rolul prim-ministrului si s-a substituit in atributiile constitutionale ale Guvernului, acesta fiind unul dintre motivele pe care parlamentarii Uniunii Social Liberale il invoca in cererea de suspendare a sefului statului.
‘‘Prin comportamentul sau politic, presedintele promoveaza o stare continua de incalcare a cadrului constitutional, s-a substituit rolului Guvernului in luarea deciziilor economice si sociale si a exercitat atributiile specifice functiei de prim-ministru, prin incalcarea grava a Constitutiei. Actiunile presedintelui au generat masuri economico-sociale ce au vizat categoriile sociale vulnerabile, cum ar fi pensionarii si copiii.Traian Basescu a contribuit la agravarea problemelor acestor categorii atunci cand a sustinut cu incrancenare taierea sau impozitarea pensiilor sau atunci cand a vrut sa fie ‘mai dur‘ asa cum chiar el insusi aprecia in anuntul referitor la neplata alocatiilor pentru copii‘‘, se arata in cererea de suspendare.
Initiatorii documentului aduc ca argumente declaratii ale presedintelui, apreciind ca sunt ‘‘nenumarate‘‘ situatiile in care acesta a actionat in calitate de prim-ministru, asumandu-si masuri precum elaborarea unei noi legi a Educatiei sau reducerea salariilor si a pensiilor. Traian Basescu a incercat mereu in ultimii trei ani sa anuleze regimul democratic romanesc si, prin incalcari repetate ale Constitutiei, sa indrepte regimul politic romanesc catre unul prezidential de conducere unipersonala, in care presedintele decide totul, prin uzurparea atributiilor celorlalte institutii fundamentale, potrivit cererii de suspendare din functie a sefului statului, care a fost transmisa miercuri presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului.
Potrivit sursei citate, cel mai important lucru este faptul ca actiunile lui Traian Basescu "nu doar ca au fost in afara Constitutiei si au fost lipsite de legitimitate democratica, dar au si avut drept consecinta scaderea nivelului de trai al populatiei si aruncarea tarii intr-o criza economica profunda si prelungita".
"Perseverenta dlui Basescu in a incalca Legea fundamentala, prin repetarea unor fapte abuzive si care afecteaza grav functionarea democratica a statului de drept, demonstreaza o atitudine iremediabila a acestuia, ceea ce ne indreptateste sa solicitam suspendarea lui din functie", sustin initiatorii documentului, care apreciaza ca cetatenii trebuie sa aiba posibilitatea sa se pronunte prin referendum asupra continuarii sau nu a mandatului lui Traian Basescu.
In motivele enuntate de suspendare sunt invocate mai multe articole din Constitutie, Traian Basescu fiind acuzat ca a uzurpat rolul prim-ministrului si s-a substituit in atributiile constitutionale ale Guvernului, ca a incalcat in mod repetat drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor prevazute in Legea fundamentala. De asemenea, sunt invocate "insultele repetate la adresa comunitatii rome", promulgarea legii pensiilor, adoptata prin frauda de catre Camera Deputatilor, dar si incercarile de intimidare a presei, prin includerea acesteia printre vulnerabilitatile ce afecteaza securitatea nationala.
Autorii initiativei de suspendare considera ca presedintele a incalcat in mod repetat principiul separatiei puterilor in stat si independenta justitiei, a initiat un proiect neconstitutional de revizuire a Constitutiei si a incalcat procedura de revizuire a acesteia. "Presedintele a instigat la nerespectarea deciziilor Curtii Constitutionale si a facut presiuni directe asupra judecatorilor CCR, facandu-le ‘vizite‘ inaintea unor decizii importante", se mai arata in document.
Conform sursei citate, "presedintele este un factor potentator al unui conflict social intre forta de munca activa si pensionari", avand in vedere declaratiile acestuia din 19 septembrie 2011, potrivit carora 4,2 milioane de salariati nu pot sustine 4,9 milioane de pensionari.