Joi, 18 noiembrie a.c., presedintele Comisiei pentru politica externa, Titus Corlatean, a avut la Paris o serie de intalniri oficiale cu reprezentanti ai institutiilor guvernamentale si parlamentare franceze. Senatorul roman a abordat in principal chestiunea aderarii cu succes a Romaniei la spatiul Schengen.
Senatorul roman s-a intalnit cu Gilles Briatta, Secretar General pentru afaceri europene, consilier pentru Europa la cabinetul primului ministru, cu Josselin de Rohan, presedintele Comisiei pentru afaceri externe si aparare din Senatul francez precum si cu Denis Badre, vicepresedintele Comisiei pentru afaceri europene din Senatul Republicii Franceze.
In cadrul discutiilor a fost exprimata aprecierea pentru Parteneriatul Strategic existent intre Romania si Franta si respectiv dorinta celor doua parti de aprofundare si consolidare a acestuia.
In acest cadru a fost abordata si chestiunea aderarii Romaniei la spatiul Schengen in martie 2011, obiectiv strategic pentru Romania si o contributie la consolidarea proiectului european in ansamblu.
Titus Corlatean a subliniat necesitatea ca decizia finala sa aiba la baza evaluarile misiunilor Comisiei Europene cu privire la indeplinirea criteriilor fixate prin "acquis"-ul Schengen. Alte aspecte, de natura politica, invocate in ultima perioada la Paris, care exced evaluarilor in cadrul mecanismului mentionat, pot fi abordate direct intre autoritatile politice guvernamentale ale
celor doua tari.
Totodata, presedintele Comisiei pentru politica externa a informat
partenerii francezi cu privire la organizarea unei audieri (marti, 23 noiembrie, ora 16.00) la nivelul Comisiilor pentru politica externa si respectiv pentru administratie publica, organizarea teritoriului si protectia mediului din Senat, a ministrilor afacerilor externe Teodor Baconschi si cel al administratiei si
internelor, Traian Igas, in legatura cu strategia Romaniei pentru aderarea cu succes la spatiul Schengen in martie 2011.
Senatorul roman a aratat ca personal se asteapta ca in final Franta sa acorde sprijinul politic necesar unei decizii pozitive in ceea ce priveste Romania, tara francofona si partener strategic in Europa Centrala si de Est, atat la nivel politic, cat si economic si cultural. Oficialii francezi si romani au cazut de acord asupra necesitatii unui dialog direct si mai strans la nivel politic, intre autoritatile celor doua tari, si privilegierea intereselor comune, in plan bilateral (Parteneriatul Strategic) si in cadrul familiei europene.