Liberalii suguiesc deja pe marginea viitoarei formule de guvernare, liderii Puiu Hasotti si Ludovic Orban declarand ieri ca prefera ca PNL sa ramana in opozitie decat sa se alieze cu PSD sau PD-L. "O alianta cu PSD este imposibila din punct de vedere doctrinar, ideologic si istoric, iar cu PD-L, din punct de vedere moral", a radiografiat, succint, situatia vicepresedintele PNL, senatorul Puiu Hasotti. La randul sau, Ludovic Orban a venit cu solutia "salvatoare": "intram la guvernare cu PSD, apoi convingem PD-L sa-i scoata de la guvernare, dupa care conducem din nou singuri Guvernul, eventual cu UDMR". In alta ordine de idei, desi s-au aratat de acord cu eliminarea imunitatii penale a demnitarilor, liberalii considera ca nu este necesara modificarea Constitutiei, anuntul lui Mircea Geoana in acest context fiind considerat de Hasotti "jumatate ipocrizie, jumatate dezinformare".

"Declaratia lui Geoana e jumatate ipocrizie, jumatate dezinformare si asta pentru ca PSD putea vota in favoarea trimiterii in judecata a lui Nastase si Mitrea si pentru ca eliminarea imunitatii nu necesita modificarea Constitutiei", a declarat senatorul Puiu Hasotti. Nici Ludovic Orban nu este de acord cu propunerea lui Geoana, chiar daca dosarul lui Nastase constituie, in opinia sa, "o gluma, o bataie de joc, pe care orice instanta il va demola". Orban sustine ca PSD "a dat cu oistea-n gard" prin votul sau in favoarea lui Nastase si Mitrea, atragandu-si astfel oprobiul public. In ceea ce ii priveste pe senatorii Codrut Seres si Paul Pacuraru, liberalii au anuntat ca vor vota in favoarea trimiterii acestora in judecata, pentru ca justitia sa poata astfel demonstra nevinovatia celor doi parlamentari. "Pe Seres numai la genocid nu l-au incadrat", si-a compatimit Orban colegul de Parlament, apreciind insa ca "imunitatea este exagerata in aceste situatii".

Stolojan, renegat definitiv de liberali

Referindu-se apoi la propunerea PD-L pentru postul de prim ministru, Orban a avut din nou o iesire caracteristica: "Se pare ca in Romania nu s-a intamplat nimic in toti acesti ani - noroc ca a mai venit PNL la guvernare si ne-a bagat in Uniunea Europeana - din moment ce primul ministru lui Iliescu este acum promovat de Basescu. E ca si cum l-am pune pe Johnny Weismuller sa participe si sa castige la Olimpiada din 2008 cursa de 100 de metri plat". In ceea ce priveste politica de aliante a PNL, senatorul Hasotti a fost cat se poate de categoric, precizand ca liberalii prefera opozitia unei alinate cu PSD sau PD-L. "Daca vreunul din noi voia pana acum sa ne aliem cu PD-L, dupa ce a vazut ca Stolojan e propunerea lor pentru prim ministru, i-a trecut", a apreciat Hasotti. Acesta a oferit si o caracterizare morbida a situatiei juridice a aliantei PNL- PD, care, din punct de vedere legal, este inca in vigoare, intrucat nu a cerut nimeni anularea sa la Tribunalul Bucuresti: "Alianta Dreptate si Adevar este moarta si neingropata".