Senatorul Petru Filip, presedintele Comisiei pentru politica externa din Senatul Romaniei a avut, miercuri, 27 februarie, o intrevedere cu E.S. domnul Shohrat Jumayev ambasadorul Turkmenistanului la Bucuresti.
Cu aceasta ocazie, senatorul Petru Filip a evocat dezvoltarea relatiilor de parteneriat special cu Turkmenistanul care ramane, in continuare, o directie prioritara de actiune a politicii externe romanesti.
In prezent, Turkmenistanul este al doilea partener economic al Romaniei in Asia Centrala. Colaborarea in domeniul energetic a fost evidentiata de cei doi oficiali ca o prioritate a relatiilor dintre cele doua tari. In context, a fost trecut in revista stadiul mai multor proiecte de cooperare bilaterala de importanta strategica, cu accent pe colaborarea in domeniul energetic, respectiv al transporturilor.
In cadrul intrevederii domnul senator Petru Filip a precizat ca deosebit de importanta aprofundarea relatiilor cu Turkmenistanul iar in ceea ce priveste cooperarea in domeniul economic, partea romana a exprimat dorinta extinderii si spre alte sectoare decat cel al gazelor naturale (IT, energie electrica, constructii si infrastructura). Un subiect de interes pentru ambele parti l-a constituit transportul gazelor naturale prin Azerbaidjan. Apreciem ca demersul privind incheierea unui acord trilateral intre UE, Azerbaidjan si Turkmenistan va contribui substantial la materializarea proiectului transcaspic si la integrarea sa in conceptul Coridorului Sudic. Domnul ambasador Shohrat Jumayev a pledat pentru importanta cooperarii in domeniul transporturilor, domnia sa a subliniat importanta concretizarii proiectului strategic al Coridorului de Transport de Marfuri Marea Caspica - Marea Neagra. In context, a mentionat cooperarea intre porturile Constanta si Turkmenbasi, in masura sa asigure accesul marfurilor din Asia Centrala si Caucaz, pana in nordul Europei, valorificand facilitatile de tranzit ale portului Constanta si pozitia acestuia de poarta de acces spre Europa.
Presedintele Comisiei pentru politica externa din Senat a multumit ambasadorului turkmen pentru dialogul in masura sa consolideze perspectivele ample de cooperare, Turkmenistan fiind un partener cheie al Romaniei in Asia Centrala, ca si pentru aniversarea celor 20 de ani de la stabilirea relatiilor diplomatice dintre Romania si Turkmenistan.

(Sursa: Comunicat de presa)