Nicolae Moga, senator PSD de Constanta, a sustinut o declaratie politica in Senatul Romaniei cu titlul "Scutul antiracheta ne poate salva de amenintarea rachetelor iraniene", pe care o puteti citi in continuare.
'In urma cu aproape doua luni, vestea ca Romania
a acceptat sa gazduiasca un interceptor terestru de tip Standard Missile 3 producea o oarecare iritare la Moscova, dar dadea si un ascendent moral rusilor care puteau negocia cu americanii altfel, semnarea, in curand, pe data de 8 aprilie a noului tratat START. Decizia istorica si totusi controversata, in opinia unora, de a amplasa elemente ale scutului antiracheta in Romania a venit atunci pe neasteptate, prin anuntul Presedintelui Basescu, din 4 februarie, preluata de mass-media cu un fel de neincredere, dubland-o pe aceea ghicita si in vocea presedintelui, ca si cum noi nici macar nu am fi niste parteneri seriosi de discutie ai SUA sau ai celorlalte tari membre NATO. Desigur, va amintiti ca nu au lipsit speculatiile, ca s-au pus cap la cap elemente anterioare acestui anunt, cum a fost vizita lui Joseph Bidden la noi, prin toamna, intalnirile acestuia cu mai multi oficiali romnani, discutiile premergatoare etc. S-a spus si ca nu ne-am consultat cu tarile partenere din NATO si am trezit reactii usor neprietenoase...
Nu stiu de ce, dar Romania este tratata de multe ori ca o echipa de fotbal de divizia C sau chiar de juniori care doar se antreneaza pentru un meci important, a carui aparitie continua sa intarzie. Norocul nostru ca, pe langa anuntul presedintelui tarii, pe care nimeni nu parea sa-l ia in serios la vremea aceea, nici macar el insusi, vestea ca vom juca si noi in "liga mare" a fost confirmata de purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat American, P.J. Crowley, care a anuntat ca amplasarea unor elemente ale scutului antiracheta face parte din planul noii administratii Obama, scopul fiind acela de a proteja trupele Statelor Unite si ale aliatilor NATO impotriva amenintarii cu rachete balistice din partea Iranului.
Romania incepe sa conteze pe planul geostrategic si asta este o nota buna pentru noi. Chiar si furiile presedintelui american, Barack Obama, surprinse de consilierii de la Casa Alba, fata de incapatanarile presedintelui rus, Dimitri Medvedev, au legatura cu noi. Este adevarat, pozitia noastra geografica ne confera acum un avantaj care oricand, daca nu suntem suficient de precauti, dar si suficient de indrazneti, atunci cand este cazul, se poate transforma in dezavantaj. Inca de vineri, SUA si Rusia au negociat, dupa mai mult de 14 convorbiri telefonice anterioare pe aceasta tema, conform acelorasi surse de la Casa Alba, citate de cele mai importante ziare americane, locul si detaliile semnarii tratatului dintre cele doua tari privind masurile de reducere si limitare a armelor strategice ofensive, noul Tratat START, cu o clauza care stabileste o legatura intre sistemele ofensive si cele defensive. Cu toate ca introducerea clauzei ar putea sa ne dea de gandit cu privire la eventuale interdictii privind ampasarea elementelor scutului pe teritoriul tarii noastre, purtatorul de cuvant al Pentagonului, Robert Gates a tinut sa precizeze ca noul START nu impune constrangeri planului de dezvoltare si imbunatatire a apararii americane antiracheta, dimpotriva, Washingtonul a reconfirmat ca acest sistem are ca scop definit protejarea SUA si a aliatilor acestora de o eventuala amenintare iraniana.
De altfel, Secretarul general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a insistat, la randu-i, la sfarsitul saptamanii trecute, cu ocazia Brussels Forum 2010 asupra necesitatii unei aparari antiracheta europene, considerand ca Iranul este o amenintare deloc neglijabila, care dispune deja de rachete cu raza de actiune care ar viza Romania, Turcia, Grecia sau Bulgaria.
Desi este un fapt de notorietate ca Iranul a semnat Tratatul de neproliferare ca stat ce nu detine arma nucleara, el dezvolta un program nuclear controversat despre care sustine ca are doar scop civil. Intreaga comunitate internationala este insa in alerta, banuind ca sub aceste actiuni aparent nebeligerante se ascund scopuri militare secrete, dovada fiind vehiculul de lansare spatiala SAFIR, o etapa esentiala in extinderea programului lor pentru rachete cu raza de actiune intercontinentala.'