Unul dintre cei mai activi parlamentari, senatorul PD Marius Marinescu a depus ieri la Biroul Permanent al Senatului patru propuneri de modificare a unor texte de lege vizand "responsabilitatile demnitarilor si stabilirea unor criterii mai clare de sanctionare".
"Cele patru modificari propuse vin in scopul diminuarii coruptiei, eficientizarii cheltuirii banului public, dar si a sanctionarii demnitarilor care incalca legea", a declarat senatorul democrat.
Prima initiativa legislativa a lui Marinescu se refera la modificarea si completarea Legii 544/2001 cu privire la liberul acces la informatii publice.
"In momentul de fata, conducatorii institutiilor care nu fac publice aceste informatii nu au nici o sanctiune. Am venit cu un amendament nou, pentru ca este necesar ca acesti demnitari si sefi de institutii sa fie sanctionati prin inlocuire de catre organul care i-a numit, atunci cand refuza repetat sa faca publice informatiile de interes national", a subliniat parlamentarul PD.
O a doua initiativa a lui Marinescu se refera la modificarea Legii 161/2003 cu privire la transparenta in exercitarea functiilor de demnitate publica si in mediul de afaceri.
"Demnitarul, spre exemplu, nu are sanctiuni penale pentru conflictul de interese, in timp ce functionarul public este condamnat pentru conflictul de interese cu inchisoare de la sase luni la cinci ani", a aratat Marinescu. Amendamentul acestuia prevede ca demnitarul sa fie sanctionat pentru conflictul de interese cu inchisoare de la sase luni la cinci ani.

Amendamente peste amendamente

Cea de-a treia propunere a senatorului PD vizeaza modificarea Legii 656/2002 privind prevenirea si sanctionarea spalarii banilor.
"La ora actuala, acest oficiu este condus de sapte demnitari detasati si este un record mondial, pentru ca avem sapte demnitari la 76 de angajati. Conducerea acestui oficiu trebuie asigurata de catre o singura persoana, dupa modelul statelor din UE", a subliniat Marinescu.
A patra initiativa legislativa a parlamentarului PD prevede modificarea Legii 94/1992, prin care si comisiile parlamentare sa poata sesiza Curtea de Conturi sa inceapa o ancheta.