Senatorul Gheorghe Marcu se intreaba intr-o declaratie politica: Unde sunt responsabilitatea si respectul nostru ?
Acum cateva saptamani, la sustinerea unui proiect de lege initiat de Ministerul Muncii, reprezentantul Guvernului si-a expus punctul de vedere si a plecat. Am avut mai multe observatii si intrebari legate de acel proiect, dar m-am vazut nevoit sa vorbesc unui fotoliu gol. Cum majoritatea Puterii functioneaza, proiectul a fost votat, fara sa fie lamurite multe aspecte esentiale din respectivul act nomativ.
Pornind de la acest simplu exemplu, unul dintre multe altele, avem imaginea de ansamblu a relatiilor Legislativ - Executiv. Este evident ca Guvernul sfideaza Parlamentul, nu numai prin imixtiunea repetata in procesul de legiferare, nu numai prin escamotarea diversilor pasi pe circuitul legal si normal al unui proiect de lege, ci chiar si atunci cand are de sustinut, in plenul Parlamentului, un proiect de lege. Parerea noastra nu conteaza si prezenta noastra devine inutila. Ma intreb, chiar, pentru ce ne mai numim, conform Constitutiei, "organul reprezentativ suprem al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii"?!?
Eu consider ca Parlamentul este expresia concentrata a Romaniei, pentru ca fiecare dintre noi are votul miilor de romani care ne-au trimis aici, sa-i reprezentam cit mai bine. Acestia nu pot exprima direct ceea ce simt si cred, dar pentru asta suntem noi aici. Nemultumirea si revolta lor se simte, insa, in tot, inclusiv in aversiunea fata de noi, parlamentari, ce suntem obligati sa-i reprezentam. Din pacate, constatam cu tosii, ca institutia cea mai reprezentativa a Romaniei se bucura de cea mai mica incredere. Este un nonsens ca institutile publice ai caror repezentanti sunt numiti sa se bucure de o mai mare incredere in ochii oamenilor, pe banii acestora.
Mi se pare mie sau Executivul, care este numit, nu da socoteala in fata cetatenilor, la fel ca parlamentarii? Si peste toate acestea, are o atitudine atat de ireverentioasa la adresa institutiei legiuitoare a tarii. In fata acestui comportament nu pot sa inteleg de ce nu luam toti atitudine?! De ce lasam chestiunea responsabilitatii noastre pe ultimul loc? Si, mai important, de ce pretindem respectul romanilor, cand noi nu stim sa-l acordam unii altora?
Atitudinea membrilor Guvernului pleaca de la aceasta lipsa de consideratie fata de reprezentantii natiunii, practic fata de cetatenii acestei tari. Asistam pasivi cum credibilitatea noastra se erodeaza, cum autoritatea ne este stirbita, fara nici un fel de reactie.
Guvernul ignora romanii, atunci cand ne ignora dreptul la o parere legata de legile acestei tari, dar asta nu pare sa-i deranjeze pe colegii parlamentari de la PDL, care accepta una dupa alta sfidarile Executivului, ba chiar aplauda interventiile jignitoare la adresa noastra. Prin atitudinea pasiva si mascata in masa amorfa a parlamentarilor puterii, cred ca au o parte din vina, fiind complici la toate deciiziile luate de actualul Guvern.
Statutul nostru este onorant, stimati colegi, dar in acelasi timp, avem obligatia responsabilitatii si luarii unor atitudini in conformitate cu prevederile constitutionale.Nu pot sa nu ma intreb, asadar, ce pretentii sa mai avem de la cei care ne privesc, de acasa, cand noi nu stim sa ne respectam si sa fim responsabili ?