Senatorul Gheorghe Marcu, presedintele organizatiei judetene a PSD Botosani, a criticat declaratiile ambasadorului Statelor Unite ale Americii, Mark Gitenstein, referitoare la efectele negative pe care le-ar avea neadoptarea legii Agentiei Nationale de Integritate, pe care acesta le-a facut intr-un interviu pentru HotNews, informeaza Agerpres.
"De cand un ambasador, fie el si al Statelor Unite ale Americii, isi exprima opinia in termeni critici fata de deciziile autoritatilor romane? Am asteptat o reactie din partea autoritatilor din Romania, dar acestea nu au venit si au trecut deja 5 zile", a afirmat Marcu intr-o conferinta de presa.
"Pe acelasi principiu, ambasadorul SUA ar trebui sa fie ingrijorat de faptul ca in SUA se mai aplica inca pedeapsa cu moartea. In acelasi timp, cred ca ambasadorul SUA ar trebui sa fie ingrijorat cum sunt tratati prizonierii de la Guantanamo. La fel, ar trebui sa fie ingrijorat de modul cum a fost solutionata de justitia americana moartea lui Teo Peter. Ambasadorul ar trebui sa fie ingrijorat de faptul ca muncitori turci lucrau la baza militara americana de la Kogalniceanu fara a respecta legislatia romana", a adaugat el.
Senatul social-democrat s-a referit si la "servilismul pe care autoritatile romane il au fata de asa-zise tari mult mai mari si mult mai puternice", spunand ca acestea refuza sa ia atitutdine in cazul unor declaratii "nediplomate".
Reactia lui Marcu vine in urma unui interviu acordat de Gitenstein pentru HotNews, in care diplomatul a declarat ca "ar fi o mare problema" daca Parlamentul nu adopta o lege care sa permita ANI sa functioneze deplin, precizand insa ca este optimist in aceasta privinta.