Echilibru vs. scandal. Cum isi provoaca Traian Basescu suspendarea

Asa cum ne tot demonstreaza de opt ani, lui Traian Basescu ii este imposibil sa traiasca fara conflicte. Nu se poate abtine sa nu provoace unul, chiar cu riscul ca el insusi sa ii pice victima.
Sunt convins ca ati remarcat mesajele si declaratiile mai mult decat echilibrate pe care premierul Victor Ponta le face la adresa presedintelui, preocuparea pentru guvernare calma si interesul de a arata ca se poate si fara crize politice, scandaluri sau demonstratii de forta. Interesul public in acest moment este orientat spre calm, dialog si solutii, iar Victor Ponta tocmai asta face.
De partea cealalta a baricadei, mai ales in contextul rezultatelor dezastruoase pe care PDL le-a obtinut la alegerile locale, Traian Basescu se pregateste de razboiul pe care singur s-a apucat sa il declanseze. Cand la primul derapaj de limbaj nu ii raspunde nimeni, mai incearca unul si inca unul, in speranta ca de undeva va reusi sa apuce firul unei crize politice.
In acest spirit, a incercat chiar si un troc : poate accepta decizia Parlamentului, care l-a mandatat pe premierul Victor Ponta sa reprezinte Romania la Consiliul European din 28 iunie, daca si numai daca actuala majoritate parlamentara accepta modificarea Constitutiei, asumandu-si chiar si demisia pentru a cumula alegerile parlamentare cu cele prezidentiale.
Pentru prima data, a indicat si data la care ar urma sa-si dea demisia : cu o luna inainte de alegerile prezidentiale anticipate, pe care el insusi intelege sa le provoace, de teama suspendarii pe care nu are cum sa o controleze, dar de care se teme din ce in ce mai vizibil.
Avem de-a face cu o cacealma, prezidentiala, este adevarat, dar tot cacealma se numeste. Traian Basescu cauta disperat legitimitatea de a vorbi, atunci cand nimeni nu mai vrea sa il asculte, credibilitatea de a conduce pe cineva, atunci cand de cei pe care i-a condus s-a ales praful si pulberea !
Participarea la Consiliul European este doar un pretext, a si spus ca nu tine neaparat sa se duca, insa pentru Traian Basescu reprezinta in continuare un foarte bun prilej de negociere. Negociaza reprezentarea tarii, sacrificand imaginea noastra la nivel european. Inutil sa mai spun ca decizia Parlamentului a cantarit in fata presedintelui fix nimic, pentru ca s-a referit la ea doar in contextul unor invective care, in opinia mea, depasesc cadrul institutional si limitele functiei prezidentiale.
Cred ca este un punct ce trebuie marcat.
Intalnirea pe care premierul Victor Ponta o va avea astazi cu Traian Basescu, in fapt o incercare de dialog initiata de premier, va reprezenta reperul pentru deciziile politice care se vor concretiza in toamna, ajungand pana la suspendarea presedintelui. Guvernarea USL incearca sa ii respecte functia prezidentiala, chiar daca insusi Basescu isi bate joc de ea.