Liderul grupului Aliantei PNL-PD din Senat, Puiu Hasotti, a declarat ieri, la Constanta, ca in prezent se lucreaza la modificarea Regulamentului acestei Camere pentru a se introduce sanctiuni pecuniare pentru senatorii care absenteaza nemotivat, in zilele de joi, la sedintele in care legile primesc vot final.
Astfel, senatorii care absenteaza nu isi vor mai primi indemnizatia si diurna de sedinta, care totalizeaza aproximativ 200-300 de lei. "Prezenta este obligatorie pentru toti senatorii, atat pentru ministri, cat si pentru euroobservatori, indiferent cum voteaza proiectele de legi. Exista si scuze, cum ca ministrul este ocupat cu actul guvernarii. In afara de Markó Béla si Gheorghe Flutur, niciun alt ministru nu a venit la votul final. Radu Berceanu, cand era doar senator, avea calificative greu de descris pentru ministrii care nu veneau la Senat, dar acum el nu a ajuns niciun minut in Parlament", a declarat Puiu Hasotti. Liberalul a mai spus ca, probabil, euroobservatorii ar fi mai interesati de diurna de la Bruxelles, care ar ajunge la 250 de euro pe zi, dar nu au nicio scuza sa lipseasca de la vot.
Senatorul liberal a men-tionat, totodata, ca nu vor fi sanctionati senatorii plecati in delegatii. Hasotti a mai aratat ca prezenta la sedintele Parlamentului va fi principalul criteriu in alcatuirea listelor pentru urmatoarele alegeri. "Cei care au multe absente sa nu isi faca iluzii", a adaugat el.

Lipsa de interes

Senatorii coalitiei guvernamentale nu au reusit nici joi sa asigure cvorumul de sedinta necesar adoptarii legilor organice inscrise pe ordinea de zi. Desi sedinta a inceput cu o intarziere de circa o ora fata de cea anuntata initial, liderii coalitiei nu au reusit sa-i motiveze pe senatori sa vina la sedinta, cu toate ca pe ordinea de zi erau mai multe legi organice, printre care si proiectul de lege privind aprobarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului 46/ 2006 privind sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale. "Ne aflam in fata unui proiect de lege organica si de capacitatea noastra de a ne mobiliza la vot depinde daca anul viitor pensionarii vor avea o pensie ceva mai mare", le-a spus colegilor se-natori presedintele de sedinta, liberalul Teodor Melescanu. "Avem iarasi o problema de cvorumul. Suntem 56 de senatori in sala", a continuat liberalul. Dupa mai multe incercari esuate de a asigura cvorumul, presedintele de sedinta nu a avut altceva de facut decat sa anunte finalul sedintei de plen a Senatului.
La iesirea din sala de sedinta, liderul grupului Aliantei, senatorul Puiu Hasotti, si-a exprimat "dezamagirea" fata de lipsa de interes a colegilor senatori cu privire la proiectele Guvernului, mai ales ca, in urma cu numai o saptamana, premierul Tariceanu venise special in Senat pentru a-si motiva colegii liberali la vot.

PNL il va sustine conditionat pe Basescu

Senatorul liberal Puiu Hasotti a declarat tot ieri ca PNL il va sustine pe Traian Basescu pentru functia de presedinte si la urmatoarele alegeri, daca acesta va avea un "tratament politic colegial" fata de liberali. "PNL este in favoarea pastrarii Aliantei pana cel putin in 2008 si il va sustine pe Traian Basescu la alegerile pentru Presedintie. Asta, daca vom beneficia de un tratament politic colegial din partea PD si a lui Traian Basescu", a declarat Puiu Hasotti.