Senatorul Nicolae Prunea a sustinut o declaratie politica intitulat: DEZASTRUL NATIONAL PRODUS DE GUVERNUL BOC
Ceea ce se produce in Romania in aceasta perioada este o megacriza de o intensitate tot mai mare, care se dovedeste a fi multidimensionala. Ea este una economica, financiara, sociala, educationala etc., dar este mai ales politica. Toate institutiile noastre se prabusesc, la fel si stucturile de care depindem. Stirile si rapoartele despre Romania, care au un inalt grad de constientizare, sunt pline de relatari privind dificultatile cu care se confrunta cetatenii si statul roman. Daca cu cifrele despre recesiune, inflatie , falimente, somaj si putere de cumparare tot mai mica, am inceput sa ne obisnuim, mai nou colapsul ordinii sociale este surclasat de pierderea unor forme de manifestare a libertatii obtinute prin revolutie si de abuzurile puterii guveramentale. Aceste ipostaze ale crizei nu cunosc nicaieri in lume ca in Romania o coincidenta atat de mare, deoarece nici o alta tara nu are un guvern mai incapabil si o presedintie subordonata in totalitate unui spirit al raului de anvergura celui numit Traian Basescu.
Dimensiunea crizei marcheaza sfarsitul unei perioade ce a inceput in Romania in anul 2004. Dar ea nu va disparea de la sine daca nu se produce o trezire spirituala . Trezire care presupune, ca moment obligator, expunerea in limbaj comun a unei noi paradigme menita sa contina modalitatile prin care se va obtine o transformare de proportii a societatii. Accentuarea galopanta a crizei generale tot mai pronuntate din tara noastra face necesara, in conditiile scaderii sub nivelul cel mai de jos a demnitatii guvernantilor si a sustinatorilor lor principali, ca viziunea globala alternativa la actualul haos sa fie explicata, propagata si sustinuta de actiuni corespunzatoare, desfasurate in toate localitatile tarii. Acum se manifesta tot mai deschis actiunea celor care detin puterea de a acapara si mai multa putere, fiindca s-a creat dependenta de acest drog, numit putere de decizie, in orice problema de importanta centrala sau locala. In aceste conditii trebuie intensificate eforturile indreptate spre demascarea acestei tendinte, iar grupul de apartenenta a celor care vor schimbarea trebuie largit, fara sa se coboare competitia la nivelul " noi impotriva lor". Desi ar merge si aceasta formula deoarece, asa zise elite, din structurile actuale de putere sunt de-a dreptul malefice, spre deosebire de milioanele de oameni care duc jugul greu al actualei puteri, care pot fi considerate "virtuoase".
PDL este programat spre a corupe, iar guvernul Boc corupe in maniera absoluta, mai ales prin dominarea economica asigurata acolitilor, si prin cea financiara oferita propriilor structuri administrative. S-a mers pana acolo incat s-a inoculat ideea ca puterea si privilegiile oferite de ea reprezinta dreptul lor, a PDL-istilor, iar actiunile menite sa satisfaca interesul personal al membrilor acestui partid coincide cu interesul general.
La fiecare pas se vad, si cu fiecare ocazie se constata, prezenta unei trasaturi definitorii a sistemelor totalitare, anume centralizarea puterii si a controlului, indiferent ca acesta este economic, politic sau social. Din acest motiv, mai ales concentrarea puterii si ingradirea drepturilor si libertatilor personale trebuie sa determine intelegerea necesitatii unui adevarat "Razboi impotriva terorii economice si politice". Sursele raului, multe create artificial de guvernul Boc,pot fi anihilate eficient de populatie daca este facuta constienta si responsabila.
Legea, prin ea insasi se dovedeste incapabila sa constranga comportamentul membrilor guvernului, fiindca acesta si institutiile create de el, inhiba cerinta, tot mai larga, de a face faptele guvernantilor transparente si conforme cu prevederile legii. In plus, prevederile legilor in vigoare nu pot constrange guvernul Boc sa se comporte conform cerintelor acestora, deoarece el aplica legea si considera prevederile ei ca avand un caracter facultativ. Asa, spre exemplu, Boc si ai lui recurg la concentrarea puterii, la restrangerea libertatilor si la orientrarea controlului catre cei care simpatizeaza cu opozitia, fara nici o retinere sau urme de scrupule.
Pe masura ce timpul trece posibilitatile de actiune legala impotriva continuarii concentrarii puterii si a impunerii nedemocratice a vointei actualei puteri sunt mai greu de infaptuit. Semnele prevestitoare ale totalitarismului sunt tot mai numeroase si mai evidente : discretia guvernantilor, obstructionarea actiunilor societatii civile, folosirea informatiilor clasificate in scop de partid, supravegherea cetatenilor tarii, apeluri neconforme cu principiile
democratice la siguranta nationala, privilegii extinse acordate laudacilor PDL, favorizarea avansarii propriilor sustinatori impotriva celor multi, care pun la indoiala eficienta reformelor infaptuite, politica discretionara promovata etc. Acest guvern Boc a scos din societate valoarea si a oferit in schimb promisiuni goale, a subminat administratia tarii, a facut o combinatie dezastruoasa intre frauda, incredere inselata si falsificare, a tot ce se poate.
Cu toate avantajele enorme de care dispune actuala putere, regasite intr-o forma concentata in cuvintele domnului prim ministru : ,,avem multi bani la dispozitie pentru partid", dar nu si pentru locuitorii tarii, desi exista o mare inertie si blazare in randul populatiei, care sunt de fapt manifestari ale timorarii extinse infaptuite prin represiunile economice. Trebuie imbunatatite si promovate modele politice care sa contina putine puncte vulnerabile, pentru ca aceste modele sa fie acceptate de paturi cat mai largi, dornice sa obtina mai multa justitie sociala si economica, autoconducere locala si in privinta protectiei si refacerii mediului. Trebuie sa se combata politicile disructive ale PDL si trocul utilizat de actuala putere cu banii, cu avantajele acordate sustinatorilor si cu bunurile materiale date in shimbul voturilor.